Activiteit
Insecten in de voedselproductie van de toekomst
Om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden, zijn de bestaande productiemethoden niet toereikend. Op dit moment wordt ongeveer 70% van alle landbouwgrond gebruikt voor de productie van vlees, met name voor de productie van veevoer. De huidige voedselproductie draagt aanzienlijk bij aan de klimaatverandering. Voor de realisatie van duurzame voedselproductie zijn innovaties noodzakelijk. Dit symposium – georganiseerd door WUR en KNAW - richt zich op het onderzoeken van de rol van insecten in de duurzame voedselproductie van de toekomst.
Bij duurzame voedselproductie speelt kringlooplandbouw een belangrijke rol. Insecten kunnen hierin een aanzienlijke bijdrage leveren. Het gebruik van insecten in de voedselproductie kent meerdere aspecten: de voedselvoorziening vanuit een breder perspectief, de mogelijkheid om huidige problemen aan te pakken door de voedselkringloop te sluiten in plaats van te vertrouwen op lineaire productie, maar ook politieke afwegingen en ethische overwegingen. Deze aspecten zijn de aanleiding voor het organiseren van dit symposium.
Programma
19.00 uur | Inleiding door Marcel Dicke, hoofd van het laboratorium voor Entomologie, Wageningen University & Research |
19:05 uur | Hannah van Zanten, hoogleraar duurzame voedselsystemen, Wageningen University & Research - Een circulair voedselsysteem – goed voor de mens en onze planeet. |
19:30 uur | Arnold van Huis, emeritus-hoogleraar entomologie, Wageningen University & Research - De toekomst van insecten voor humane consumptie en als veevoer |
19:55 uur | Bernice Bovenkerk, universitair hoofddocent dier- en milieu-ethiek, Wageningen University & Research - De ethiek van insecten als voedsel en veevoer |
20:20 uur | Hugo van Kasteel, directeur Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit - 'Wat ligt er morgen op ons bord?' De verduurzaming van de eiwitconsumptie |
20:45 uur | Algemene discussie |
21:00 tot 22:00 uur | Receptie met drankjes |