Onderwijstype

Junior College Voeding & Gezondheid

Maken koolhydraten je dik? Krijg je kanker van het eten van rood vlees? Je struikelt over de voedingsadviezen en de berichten spreken elkaar vaak tegen. Hoe weet je nu wat je het beste kan eten om gezond te blijven? Tijdens dit college krijg je de kans om te ervaren wat een voedingskundige precies doet. Bovendien doe je goede ideeën op voor je profielwerkstuk.

Organisator Wageningen University
Datum

vr 9 maart 2018 09:00 tot 15:00

Locatie Forum, gebouwnummer 102

Heb je vragen, verzoeken of opmerkingen over de Junior Colleges? Stuur ons een bericht via het contactformulier. Wil je meer weten over onze activiteiten voor leerlingen? Klik dan op de banner.

Steeds vaker verschijnen er berichten in het nieuws over de noodzaak van gezonde voeding. Meer en meer mensen hebben overgewicht en het risico op hart- en vaatziekten is de afgelopen jaren sterk toegenomen als gevolg van een ongezond voedingspatroon. Eerst was vet de boosdoener, nu wordt suiker als de schuldige aangewezen. In dit college proberen wij je wegwijs te maken in het doolhof van informatie.

Doelgroep

De Junior Colleges zijn bedoeld voor gemotiveerde leerlingen uit 3, 4 en 5 vwo met een breed interessegebied. Je bent onderzoekend en hebt interesse in vakken als biologie en scheikunde. Je bent geïntresseerd in gezonde voeding en het eetgedrag van personen die het voedingsmiddel uiteindelijk gaan nuttigen (de consumenten).

Programma

Het programma begint met een college over gezonde voeding. Hierin wordt uitgelegd wat we verstaan onder gezonde voeding en hoe je aan de verpakking van een product kan zien of het gezond is. Vervolgens ga je zelf aan de slag. In groepen ga je drie producten van hetzelfde type voedingsmiddel beoordelen op gezondheidsaspecten. Na de lunch ga je de drie producten met elkaar vergelijken op sensorische aspecten, dus welk product valt het meest in de smaak. Je bedenkt zelf een experiment en voert de test uit bij je medescholieren. Ter afsluiting presenteer je jouw resultaten door middel van een korte pitch.

09:00 Ontvangst
09:15-10:00 College 'Gezonde voeding'
10:00-11:45 Workshop 'Beoordeel je eigen product'
11:45-12:30 Lunch
12:30-14:30 Sensorisch practicum
14:30-15:00 Pitch 'Resultaten workshop'
15:00 Afsluiting

Kosten

De kosten voor deelname aan de Junior Colleges bedragen €15,- per leerling. Pas wanneer de betaling voldaan is, is de aanmelding definitief.

Deelname

Als voorwaarde voor deelname ontvangen we graag een korte motivatie (max. 100 woorden) waarin je de volgende vragen beantwoordt:
•Waarom wil je meedoen?
•Wat vind je interessant/ bijzonder aan gezonde voeding?
•Wat hoop je te leren?

Lees voordat je je opgeeft eerst de algemene informatie goed door.