
Onderwijstype
Junior Science Lab: Koeienscheten en 'boertjes' oplossen
Overal om ons heen is DNA. In ons eten, in dieren, in onszelf, zelfs in super kleine dingen zoals bacteriën. Maar wat doet DNA? Hoe ziet het eruit? Hier zijn 25 basisschoolleerlingen achtergekomen in dit Junior Science Lab.
We zijn het lab ingedoken om met ons eigen DNA aan de slag te gaan. Maar dat niet alleen, we hebben ons ook verdiept in wat bacteriën zijn en wat ze kunnen doen. De leerlingen kregen van te voren een onderzoeksetje zodat zij bacteriën konden ‘vangen’ in hun eigen huis. Ook hebben zij bacteriën bekeken onder een echte microscoop. Tot slot heeft een team van studenten van de Wageningse universiteit verteld hoe zij DNA en bacteriën gebruiken om slechte gassen uit scheten en ‘boertjes’ van koeien onschadelijk te maken.
Dit Junior Science Lab werd gegeven door de wetenschappers van het Studententeam van iGEM Wageningen.
Meer over iGEM Wageningen (Engelstalig)
Wat is een Junior Science Lab (JSL)?
Bij het Junior Science Lab (JSL) zijn leerlingen van groep 6, 7 of 8 een middag lang de onderzoeker. JSL begint met een kort college van een wetenschapper van Wageningen University en daarna gaan zij aan de slag in een laboratorium of andere ruimte. De leerlingen zetten een onderzoek op, voeren deze uit en bekijken de resultaten. Net als echte onderzoekers dus!