Dialogue
Klimaatcafé: In de ban van de boon
De een eet elke dag een stukje vlees, de ander is over gestapt op plantaardige kip stukjes, en weer een ander geniet van bonen als bron van eiwitten. In de overgang van vaak vlees eten naar meer plantaardige eiwitten op je bord zijn bonen meer dan welkom. Bonen, indien biologisch geteeld en uit Nederland, hebben voordelen voor bodem, klimaat, stikstof, vervoer, gezondheid en biodiversiteit. Maar vaker bonen eten vereist wel een verandering in de wijze van telen, de markt om bonen te (ver-)kopen, en bonen in je maaltijd. Persoonlijke waarden en voorkeuren spelen daarbij een rol. Hoe denken verschillende mensen en partijen hierover? Kan de boon van ouderwets en saai tot lekker en aantrekkelijk worden?
Samen eten en in gesprek gaan over bonen voor een beter leven
Dit maaltijdgesprek is een variant op het maandelijkse Klimaatcafé in Wageningen. Mensen vanuit verschillende invalshoeken gaan met elkaar in gesprek terwijl er diverse gangen van een bonenmenu worden geserveerd door Food of Cultures. Een paar sprekers vertellen over de waarden en belangen van de boeren, de consument en de tussenliggende bedrijven. Sprekers zullen zijn:
- Simone Ritzer: WUR, programma manager Wageningen Dialogues
- Rocus Troost, commercieel directeur Jamael Food Group voor o.a. BOON
- Maud Hulshof: Gemeente Wageningen, wethouder voedselbeleid
- Andre Jurrius – Boer Ekoboerderij ‘De Lingehof’ en verbonden aan Lekker Lupine
We verwachten dat er gezellig en lekker wordt getafeld en dat de gesprekken inspireren en motiveren tot een herwaardering van de boon en andere Hollandse peulvruchten.
Kom je ook?
Er is plaats voor een beperkt aantal mensen, daarom is opgeven noodzakelijk. De kosten voor het diner zijn € 20,- Om mee te eten en praten stuur je een mail naar info@duurzaamwageningen.nl met je naam en eventueel organisatie/interesse. Je ontvangt dan een bevestiging met betaalgegevens. Mocht de dinerprijs een barrière zijn voor deelname, zet dat dan in de mail. Er is een aantal gratis plekken beschikbaar.
We hopen u op 7 februari op deze bijzondere avond te kunnen begroeten.
Het Klimaatcafé is een initiatief van Platform Duurzaam Wageningen, Grootouders voor het Klimaat en de klimaatburgemeester van Wageningen. Dit dialoog diner wordt georganiseerd in samenwerking met Wageningen University & Research, Lekker Lupine, Gemeente Wageningen, Boon – Jamael Food Group en Food of Cultures.
Wageningen Dialogues bevordert verbindingen middels dialoog om (toekomstige) wetenschappers en maatschappelijke actoren te helpen samen bij te dragen aan noodzakelijke transities binnen de WUR domeinen.