Lezing

Lezing Tiny van Boekel: over de zin en onzin die over ons voedsel wordt verteld

Op dinsdag 3 oktober houdt levensmiddelentechnoloog prof. Tiny van Boekel van Wageningen Universiteit een lezing over de zin en onzin die vaak wordt verteld over ons voedsel, met soms grote verwarring bij de consument als gevolg. De lezing wordt georganiseerd door het Wagenings Natuurwetenschappelijk Gezelschap en is voor iedereen gratis toegankelijk.

Organisator Wagenings Natuurwetenschappelijk Gezelschap
Datum

di 3 oktober 2017 19:45 tot 21:45

Locatie Forum, gebouwnummer 102
Zaal/kamer C222, 2e verdieping

Zo’n 150 jaar geleden kwam de industrialisatie van de landbouw op gang, en daarmee ook de voedselverwerking. Op dit moment hebben we dan ook (in de westerse wereld althans) een overvloed aan voedsel. Dit heeft grote consequenties voor onze voeding. Tiny van Boekel maakt in zijn lezing onderscheid tussen voedsel en voeding: met voedsel bedoelt hij de afzonderlijke producten die wij kopen, en met voeding het totaal aan producten dat we dagelijks tot ons nemen. Onze voeding bestaat uit dit totaal aan voedselproducten. Je kunt dus niet spreken van gezond of ongezond voedsel, wel van gezonde of ongezonde voeding.

De industrialisatie van landbouw en voedselverwerking heeft tot een enorme vergroting van het aanbod geleid, wat niet altijd gunstig uitpakt voor onze voeding. Vaak is er grote verwarring over de kwaliteit van ons voedsel, bijvoorbeeld over e-nummers, die notabene zijn ingevoerd ter informatie van de consument. Deze verwarring wordt aangewakkerd door zelfbenoemde goeroes die - niet gehinderd door enige kennis van zaken - allerlei onzin de wereld in slingeren. Het tragische is dat de gemiddelde consument geneigd is dat te geloven.

In zijn lezing gaat Tiny van Boekel in op de wijze waarop de huidige voedselvoorziening tot stand is gekomen, wat dat ons gebracht heeft in positieve en in negatieve zin, de ontstane verwarring bij consumenten en op de vraag hoe de wetenschap hier mee om zou moeten gaan.