
Promotie
Listeria monocytogenes stress resistant variants – Impact on high hydrostatic pressure processing efficacy
Samenvatting
Hoge hydrostatische druk (HHP) is een voedselprocestechnologie die wordt gebruikt om bederf- en ziekmakende micro-organismen te inactiveren. Het is ontwikkeld om te voldoen aan de vraag van de consument naar veilige en gezonde levensmiddelen met een betere textuur en smaak.
Een belangrijk micro-organisme dat geïnactiveerd moet worden, is Listeria monocytogenes. Deze ziekteverwekkende bacterie kan listeriose veroorzaken, een zeldzame, maar ernstige ziekte die dodelijk kan zijn voor b.v. ongeboren baby’s en ouderen.
HHP inactivatie van L. monocytogenes liet zien dat een deel van de cellen de behandeling overleefde. Verdere karakterisering van deze overlevers toonde een grote diversiteit in de populatie. Sommige overlevers hebben mutaties in een specifiek regulator-gen, wat hun HHP-resistentie verklaart. Vergelijkbare mutanten werden ook gevonden na hittepasteurisatie. Deze bevindingen kunnen worden gebruikt om deze procestechnologieën te optimaliseren om deze ziekteverwekker voldoende te kunnen inactiveren en zodoende de voedselveiligheidsrisico’s te verminderen.