Alumnibijeenkomst

NLW - Bezoek Gorsselse Hei - 3 september 2022

Op zaterdag 3 september organiseert het Netwerk Land en Water een bezoek aan de Gorsselse Heide. Netwerk Land & Water verbindt vakgenoten die zich inzetten voor een duurzame groen-blauwe leefomgeving en stimuleert het debat over actuele ruimtelijke ontwikkelingen.

Organisator NLW
Datum

za 3 september 2022 15:00 tot 17:30

Locatie Restaurant de Zessprong, Dortherdijk 6, 7215 LC Joppe

Op zaterdag 3 september organiseert het Netwerk Land en Water een bezoek aan de Gorsselse Heide. De inloop start bij restaurant de Zessprong in Joppe tussen 15.00 en 15.30. Om half vier zal een vertegenwoordiger van de Stichting Marke Gorssel de achtergrond vertellen van de bemoeienis van deze Stichting bij het beheer van deze Heide. Afhankelijk van het weer houdt dit bestuurslid van de Stichting zijn verhaal op de hei of in de Zessprong. Er zal ook een wandeling over de hei plaatsvinden.

Over de Gorsselse Heide

De Gorsselse Heide is een mooi natte-heidegebied dat in het westen van de Achterhoek ligt, net ten noordoosten van Zutphen. Eind 19e eeuw kreeg dit heideterrein een militaire bestemming, waardoor het behoed werd voor ontginning. Aan het begin van de 21e eeuw besloot het Ministerie van Defensie dit terrein af te stoten en in 2009 werd het verkocht.

De nieuwe eigenaar is een combinatie van de Stichting IJsellandschap en de Stichting Marke Gorssel. De Stichting IJssellandschap bezit diverse (natuur)terreinen in de omgeving van Deventer. De Stichting Marke Gorssel is speciaal opgericht met de intentie om het herstel en het beheer van dit gebied vanuit de eigen gemeenschap te laten plaatsvinden.

Het natuurgebied is ongeveer 110 hectare groot en bestaat uit een centraal, open heidegebied dat omzoomd wordt door naald- en loofbos. In het gebied liggen een aantal vennetjes.

De Gorsselse Heide is bekend om zijn biodiversiteit. Je kunt er bijzondere soorten aantreffen als het heidekartelblad, warkruid, klokjesgentiaan en gagel. Verder komen de levendbarende hagedis, de ringslang, de nachtzwaluw en tientallen libellesoorten in het gebied voor.

Programma

Bij goed weer:

15.00 - 15.30 Inloop
15.30 - 15.45 Tocht naar ingang heide
15.45 - 16.15 Korte presentatie over geschiedenis van de heide en het opstaan van de stichting Marke Gorsselse Heide
16.15 - 17.30 Rondleiding over het terrein met gids(en)
17.30 Afsluiting

Bij slecht weer:

15.00 - 15.30 Inloop
15.30 - 16.00 Korte presentatie over geschiedenis van de heide en het opstaan van de stichting Marke Gorsselse Heide
16.00 - 16.15 Tocht naar ingang heide
16.15 - 17.30 Rondleiding over het terrein met gidsen
17.30 Afsluiting

Locatie

Adres De Zessprong:
Dortherdijk 6
7215 LC Joppe

Dit restaurant bevindt zich op de (lokaal) welbekende Zessprong (vlakbij de handwijzer). De hoofdingang van de Gorsselse Hei bevindt zich op de hoek van de Elzerdijk en de Reeverdijk. Vanuit de Zessprong kan het gebied echter ook direct vanaf de Elzerdijk betreden worden.

Aanmelden

Aanmelden graag via info@netwerklandenwater.nl.

Deelname aan dit bezoek is gratis voor leden van NLW (en van het Kennis Netwerk Milieu). Andere betalen €10,00.