Activiteit

Reünie startjaar 1966, zaterdag 22 oktober 2016

De terugkomdag voor de 50e-jaars is geweest op zaterdag 22 oktober 2016 op Wageningen Campus in Orion en was een groot succes. Het thema was Healthy Ageing.

Datum

za 22 oktober 2016

Terugkomdag startjaar 1966

‘Een tijd van grote veranderingen’

In 1966 zaten er bij de eerstejaarscolleges nog een hoop stekelkoppies in de banken: jongens die bij hun vereniging waren ontgroend en daarbij ook kaal gingen. Op de reünie voor 50e-jaars studenten, op zaterdag 22 oktober, werden er volop herinneringen opgehaald aan de studietijd én flink bijgepraat over de decennia erna.

Voor de reünie, georganiseerd door het Universiteitsfonds Wageningen, waren zo’n 135 oud-studenten die in 1966 begonnen met hun studie aan de toenmalige landbouwhogeschool naar Wageningen gekomen. Wat Wageningen University & Research nu is en doet lichtte rector Arthur Mol ’s ochtends toe. ’s Middags vertelden drie Wageningse hoogleraren over het wetenschappelijk onderzoek naar gezond ouder worden. Daaruit kwamen een paar duidelijke boodschappen uit naar voren over voeding voor de oudere spieren (extra eiwitten eten plus bewegen), botten (20 microgram vitamine D slikken) en brein (mogelijk belang vitamine B12). Het optreden van suikerziekte ofwel diabetes type 2 bij mensen met verhoogde bloedsuikerspiegels kan zelfs worden uitgesteld of voorkomen door een combinatie van gezond eten en meer bewegen. De minicolleges waren zo interessant dat hier en daar zelfs aantekeningen werden gemaakt en het bij het diner voor gespreksstof zorgde.  

Wereld
Op de terugkomdag bleek ook weer dat Wageningse alumni over de hele wereld uitzwermen. Ze werkten er velen jaren of wonen er ook nu nog; vanuit diverse Europese landen en uit Argentinië, Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Canada waren er alumni speciaal voor de reünie naar Nederland gekomen. Onder hen Peter Tijssen (Plantenziektekunde), hoogleraar moleculaire virologie in Canada, aan de universiteit van Québec. “Het was niet mijn bedoeling om naar Canada te emigreren toen ik er heen ging voor mijn promotieonderzoek. Maar ik kreeg er daarna een baan en ben uiteindelijk gebleven”, vertelt Tijssen. Tijssens vrouw blijkt ook een Wageningse. “We hebben elkaar leren kennen toen zij in Canada was voor een stage.”

De terugkomdag zorgt voor startjaar 1966 ook weer voor bijzondere ontmoetingen. Een druk pratende man en vrouw blozen bijna bij de vraag waar ze elkaar van kennen. Ze blijken in hun studietijd ‘meer dan goede vrienden’ geweest te zijn en zien elkaar nu voor het eerst weer. Een ander, Lood van Velsen (Waterzuivering), is blij deze dag na ruim veertig jaar weer iemand te gesproken te hebben waarmee hij in een acht op Argo had geroeid. “Alleen daarom was ik trouwens lid van Ceres. Ik deed aan atletiek op topsportniveau toen ik naar Wageningen kwam en ben toen bij gebrek aan een goede atletiekvereniging gaan roeien, dat net zo intensief was.”  

Vereniging
Tijdens het afsluitende diner kruipen de alumni die lid waren van dezelfde studentenvereniging veelal bij elkaar. Verenigingen betekende destijds meer dan nu voor studenten: je woonde veelal bij een hospita, at altijd op de kroeg en wie in het weekend niet naar huis ging trok ook dan naar de sociëteit. “Ik had inderdaad iets minder contact binnen de vereniging omdat ik het weekend wel naar huis ging”, vertelt Ben Kamphuis (Landhuishoudkunde). Het waren de dancings die trokken. “Ik hield van dansen.” Stijldansen om precies te zijn. “Met je zestiende ging je naar de dansschool.” Op de dansvloer ontmoette hij ook zijn vrouw. Later was hij op KSV nog wel betrokken bij de oprichting van een Twents dispuut, ’t Noaberschop, dat tegenwoordig los van KSV nog altijd bestaat. Kamphuis miste trouwens het leuke deel van de groentijd: “Ik kreeg vlak daarvoor onbedoeld kokend heet water van een pan aardappelen over mijn voet.”

Marcheren
Jaargenoot bij KSV Willem Kerkhof (Levensmiddelentechnologie) verhaalt over de groentijd dat ze met honderd man moesten marcheren en bij SSR halt hielden. “We moesten in de houding staan en op commando roepen: ‘Ketters’. En nog een keer. Even bleef het stil, en toen kwam er terug uit SSR: Papen, papen!” “Je moet rekenen, we zaten nog in de restanten van de verzuiling”, vult Piet Wesemael (Agrarische economie) aan.

Ook werden bij de ontgroening nog jongens kaalgeschoren. Zo niet bij Unitas. “Toen ik als eerstejaars de collegezaal binnenkwam, waren er afkeurende blikken”, vertelt Henk Kamphuis (Cultuurtechniek). “Ik had namelijk mijn haar nog, en dat hadden alleen Unitariërs en nihilisten.”

Verandering
Kerkhof en Wesemael zaten in het KSV-bestuur toen het kaalscheren voor eerstejaars werd afgeschaft (1969). “Er veranderde in die tijd sowieso veel”, vertelt Kerkhof. “Ik begon als bestuurslid keurig met jasje dasje, maar aan het eind van mijn bestuursjaar werd je de kroeg uitgegooid als je een stropdas droeg.” Ook werd de eerste homovereniging in Wageningen opgericht, in navolging van Amsterdam. “Je zag of sprak nooit homo’s. Nu huurden ze de KSV-kelder voor een feest.” Kerkhof stond als verantwoordelijke achter de bar.

Henk Kamphuis verruilde zijn tweede thuis Unitas na een paar jaar voor café Troost: “Dat was nog linkser. Er werden ook actievergaderingen gehouden. Zo heb ik nog meegedaan aan acties voor democratisering van de landbouwhogeschool en zat ik later in het Imperialisme Kollektief.”

De alumni brachten ter gelegenheid van de reünie 756,94 euro bijeen voor de aanschaf van een tweedehands elektrisch karretje voor het vervoer van materialen in Arboretum Belmonte en de aanplant van een boom aldaar namens startjaar 1966.

Thema

De reünie van dit jaar stond in het teken van “Healthy Ageing”.

Onze levensverwachting ligt tegenwoordig rond de tachtig jaar, en gelukkig niet meer rond de veertig jaar, zoals aan het eind van de negentiende eeuw. Dit is grotendeels te danken aan de afgenomen kindersterfte. Tegelijk hebben we ook aan het andere eind van de schaal de nodige jaren gewonnen. Wat kunnen we zélf doen om langer en gezonder te leven? Daar zullen we tijdens de reünie bij stil staan.

Programma

10.30 - 11.00 Ontvangst met koffie en thee
11.00 - 11.15 Welkom door dagvoorzitter Loek Treep
11.15 - 12.00 Prof. dr. ir. Arthur P.J. Mol spreekt over Wageningen University
12.00 - 13.30 Groepsfoto met aansluiten lunch
13.30 - 15.00 Thema-lezingen
15.00 - 15.30 Pauze
15.30 - 17.30 Excursieprogramma
17.30 - 21.00 Aperitief met aansluitend een diner

Programmawijzigingen onder voorbehoud

Excursiemogelijkheden

Optie A Bezoek aan beeldengalerij Het Depot
Optie B Bezoek aan het Belmonte Arboretum
Optie C Rondleiding Wageningen Campus door studenten
Optie D Nostalgische toer door Wageningen langs bekende gebouwen uit het verleden
Optie E Herontdekken Wageningen op eigen gelegenheid

Aanmelden

Op dit moment is de registratie gesloten.

Reüniecommissie

De reüniecommissarissen van 1966 zijn:
- Herman Koppius (Ceres mannen), hermankoppius@gmail.com
- Wieke Alting (WVSV) waalting@xs4all.nl
- Henk Meijers (Unitas), h.meijers64@upcmail.nl
- Wim Bots (KSV), wcpmbots@hotmail.com
- Loek Treep (SSR-W), treep@upcmail.nl

Sprekers

Prof. dr. ir. Lisette de Groot is hoogleraar Voeding van de oudere mens bij de leerstoelgroep Humane Voeding bij Wageningen University & Research. Na haar MSc en PhD in Voeding, fysiologie en epidemiologie heeft ze veel onderzoekservaring opgedaan op het gebied van voeding en gezondheid van ouderen. Haar interesses liggen bij de rol van voeding in het behouden van gezondheid en functionaliteit in ouderen om het verouderingsproces te vertragen.

Prof. dr. ir. Edith Feskens is hoogleraar Voeding en Gezondheid in de Levenscyclus bij de leerstoelgroep Humane Voeding bij Wageningen University and Research. Na haar master Human Nutrition heeft ze haar PhD afgerond in Epidemiologie met de titel ‘Epidemiological studies on glucose tolerance in relation to dietary determinants and cardiovascular diseases.’ aan de Universiteit Leiden.

Prof. dr. ir. Kees de Graaf is hoogleraar Sensoriek en Eetgedrag bij de leerstoelgroep Humane Voeding bij Wageningen University and Research. Zijn universitaire opleiding was de studie Voeding en Gezondheid in Wageningen. In 1988 is hij gepromoveerd op een proefschrift met de titel ‘Psychophysical studies of mixtures of tastants’. Hiernaast is hij de voorzitter van de wetenschappelijke commissie van Stichting Ik Kies Bewust.