Promotie

Sweet Tooth: Nature or Nurture? Assessing the role of dietary sweetness exposure on sweet taste liking

Promovendus EM (Eva) Cad MSc
Promotor prof.dr.ir. C (Kees) de Graaf
Copromotor dr.ir. M (Monica) Mars
Externe copromotor Prof. Dr. Katherine Appleton
Organisatie Wageningen University, Sensory Science and Eating Behaviour Group
Datum

vr 13 juni 2025 15:30 tot 17:00

Locatie Omnia, gebouwnummer 105
Hoge Steeg 2
6708 PH Wageningen
+31 (0)317 - 484 500
Zaal/kamer Auditorium

Samenvatting

Mensen denken vaak dat voorkeuren voor zoetheid kunnen veranderen door de hoeveel zoete voedingsmiddelen die iemand in zijn dagelijkse voedingspatroon heeft. Dit onderzoek keek of het eten van meer of minder zoet voedsel – gedurende een langere tijd - invloed heeft op hoeveel iemand van zoete smaken houdt, hoeveel zoet iemand eet en of het effect heeft op het lichaamsgewicht. Om dit te onderzoeken volgden 180 deelnemers zes maanden lang diëten met weinig, gemiddeld of veel zoet voedsel. Voorafgaand aan dit onderzoek zijn er in dit onderzoek nieuwe methodieken ontwikkeld om de voorkeuren voor zoetheid van mensen goed vast te stellen. Tenslotte werd er ook gekeken of er een verband is tussen het houden van zoete smaak en het eten van zoet voedsel. Dit werk draagt bij aan kennis over smaakvoorkeuren en eetgedrag, en heeft hierdoor implicaties voor hoe we over zoet voedsel en gezondheid denken.