Promotie

The role of nutrition in pulmonary hypertension

Promovendus Paulien PS (Paulien) Vinke-Schröter MSc
Promotor prof.dr. RF (Renger) Witkamp
Copromotor dr. K (Klaske) van Norren
Externe copromotor dr KAT Boomars
Organisatie Wageningen University, Humane Voeding & Gezondheid
Datum

do 9 december 2021 11:00 tot 12:30

Locatie

Samenvatting

Pulmonale arteriële hypertensie (PAH) is een chronische, progressieve ziekte van de longen die leidt tot hartfalen en een vervroegde dood. Symptomen zijn o.a. ernstige conditieproblemen en een slechtere kwaliteit van leven. PAH patiënten zoeken steeds vaker informatie rondom voeding maar wetenschappelijk onderbouwde adviezen zijn er nauwelijks. In dit proefschrift wordt de rol van voeding in PAH bestudeerd en het effect van een speciaal dieet onderzocht. De belangrijkste bevinden zijn dat PAH patiënten vaak een tekort aan ijzer en vitamine D hebben, zowel bij diagnose als na 1,5 jaar standaard behandeling. Een ijzertekort is gerelateerd aan een slechtere conditie, maar de rol van een tekort aan vitamine D is nog onduidelijk. De resultaten van een muizenstudie laten ziek dat een dieet met veel eiwit en ontstekingsremmende componenten de ontwikkeling van bepaalde ziekteverschijnselen in het hart en de skeletspieren kan verminderen.