Wageningen Dialogue

Tweedeling in het voedseldebat

Hoe overstijgen we de beeldvorming en polarisatie? Dat is één van de vragen die wordt gesteld tijdens de Wageningen Dialogue ‘Framing van het voedseldebat’ op 11 april aanstaande, in Omnia. Het voedseldebat lijkt vastgelopen in twee frames: die van de 'profeet', die stelt dat we meer in harmonie met de natuur moeten leven, en die van de 'tovenaar' die zegt dat innovatie en meer technologie de oplossing gaan bieden. Aan de hand van de film The Future of Food gaan we de dialoog met elkaar aan. De film toont ons het verlammende effect van de tegenstelling in het voedseldebat op daadwerkelijke actie om het voedselsysteem te verduurzamen. Kunnen we deze tweedeling aanpakken en hoe slechten we dan de kloof?

Organisator Wageningen University & Research
Datum

di 11 april 2023 16:00 tot 18:00

Duur Inloop vanaf 15:30, borrel na afloop
Locatie Omnia

Onderzoekers, medewerkers, studenten, journalisten en programmamakers worden uitgenodigd, evenals communicatiewetenschappers en communicatieprofessionals bij NGO’s, corporate bedrijven en ministeries om het effect van beeldvorming te verkennen.

Laat je inspireren en meld je aan voor deze dialoog ondersteund vanuit Wageningen Dialogues in samenwerking met Stop the Food Fight: Sugar Rush Film en Food Hub.

Media en beeldvorming; een case study

Naast de film The Future of Food zal Wageningen University & Research (WUR) hoogleraar Strategische Communicatie Rens Vliegenthart ons helpen het medialandschap te duiden. Hoe draagt media en beeldvorming bij aan de polarisatie rond het voedseldebat? Is een bepaalde mate van framing onvermijdelijk? Ook gaan we in gesprek met Martine Kamsma, redacteur voedsel bij NRC, en Inge Wallage, directeur communicatie & marketing bij WUR. Samen verkennen we óf en hoe frames in de media vertragend werken in het overstijgen van polarisatie, en wat jij kan doen om aan vooruitgang bij te dragen. Bekijk alle sprekers hier.

Voor tickets en meer info over de film, het programma en de sprekers zie: https://event.wur.nl/framingvoedseldebat

Bekijk hier de trailer van de film