Congres

VN Waterconferentie

Voor het eerst sinds 1977 staat water centraal in een VN-conferentie, en dat is hoog tijd. Water is essentieel in klimaatadaptatie en -mitigatie, voor gezondheid en hygiëne en uiteraard voor voedsel. Water en landbouw zijn echter vaak nog gescheiden werelden, zowel in Nederland als wereldwijd. WUR zet zich daarom in om de combinatie water en voedsel bij de VN Waterconferentie op de agenda te zetten.

Organisator Verenigde Naties, co-hosted door Tajikistan en Nederland
Datum

wo 22 maart 2023 tot vr 24 maart 2023

Locatie New York

Nederland en Tadzjikistan zijn medeorganisatoren van de VN- waterconferentie dit voorjaar. Deze landen vertegenwoordigen het Globale Noorden en het Globale Zuiden. Tadzjikistan heeft onder meer het grootste gletsjercomplex, de hoogste dam en de grootste dam ter wereld en zorgt voor 70 procent van het water in Centraal-Azië. Tadzjikistan is de bron, terwijl Nederland de zee is. De bedoeling is dat deze landen voor een sterk partnerschap op het gebied van water gaan zorgen.

Water en voedsel

Tijdens deze conferentie wil WUR de aandacht vestigen op water en voedsel. De onderwerpen die we willen neerzetten zijn:

  1. Ontwikkelen van zaden die klimaat- en waterbestendig zijn. Dit doen we samen met SeedNL
  2. Terugwinnen van water en de stoffen die in dat water zitten
  3. Relatie tussen water en gezondheid: voedingsrichtlijnen
  4. Wat ga je het water voor gebruiken dat beschikbaar is? Welke afwegingen moet je maken?

Voor elk land geldt dat er economische afwegingen bij de inzet van water voor food security spelen. Wat ga je verbouwen met het water wat je tot je beschikking hebt en voor wie doe je dat? Veevoer? Voedsel voor eigen bevolking? Overal is waterstress. Het is geen garantie meer dat de supermarkt bepaalde fruitsoorten of avocado's wel uit andere werelddelen haalt bij droogte of overstromingen in bepaalde regio's.

Hoe ga je om met zout? Dat is ook belangrijk en speelt in bepaalde gebieden en valt onder de climate resilient kant. Maar wereldwijd vindt veel voedselproductie met zoet water plaats. Daar moeten we het vooral over hebben.

Lees meer in het artikel Vijf vragen over WUR op de VN 2023 Waterconferentie.

Programma

De conferentie, die gezamenlijk wordt georganiseerd door de regeringen van Tadzjikistan en Nederland, omvat een openings- en sluitingsceremonie, zes plenaire vergaderingen en vijf interactieve dialogen met meerdere belanghebbenden. Er zullen ook een aantal speciale evenementen en nevenevenementen op hoog niveau plaatsvinden die worden georganiseerd door de lidstaten, het VN-systeem en andere belanghebbenden.

Bekijk het hele programma