
Alumnibijeenkomst
Wereldlezing ‘Duurzame voedsel- en energieproductie: fotosynthese als groene motor?’ - Woensdag 26 juni 2019
Op 26 juni 2019 vond er weer een Wereldlezing plaats. Tijdens deze Wereldlezing, met als thema ‘Duurzame voedsel- en energieproductie: fotosynthese als groene motor?’, konden alumni luisteren naar de visie van de sprekers en daarna in discussie gaan met de deskundigen en met elkaar.
Thema
Planten gebruiken zonlicht om voedingsstoffen en energie te produceren voor zichzelf. Dit noemen we fotosynthese. Als we de aarde en de toenemende wereldbevolking op een duurzame manier willen onderhouden, is de natuurlijke snelheid van fotosynthese niet voldoende om genoeg energie en voedsel te produceren.
Er zijn nieuwe technieken in aanloop op fotosynthese te optimaliseren: allereerst kunnen we planten veredelen om fotosynthese sneller laten plaatsvinden, met sneller groeiende gewassen als resultaat. Daarnaast is het mogelijk om het proces van fotosynthese kunstmatig en effectiever na te bootsen om zo duurzame energie op te wekken.
De sprekers hebben deze twee verschillende opties besproken, waarbij zowel maatschappelijke als economische belangen en behoeften aan bod kwamen. Meer informatie over fotosynthese vindt u hier.
De presentaties van deze avond en een aantal foto's kunt u aan de rechterkant van deze pagina vinden.
Sprekers
De volgende sprekers verlenen hun medewerking:
- Prof. dr. Mark Aarts, Wageningen University & Research
Prof. dr. Mark Aarts is professor bij het Laboratorium voor Erfelijkheidsleer van de Plant Sciences Group van WUR. Hij doet onderzoek naar de wisselwerking tussen genomen en de omgeving om zo een hogere voedselproductie te bewerkstelligen.
- Prof. dr. Joost Reek, Universiteit van Amsterdam
Prof. dr. Joost Reek is professor in supramoleculaire katalyse bij de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences, Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar de mogelijkheden van duurzame chemie en zonnebrandstof.
Programma
Het programma ziet er uit als volgt:
18.00 Ontvangst en lichte maaltijd, gelegenheid om te netwerken 19.00 Welkom en opening door de voorzitter, Prof. Ernst van den Ende, directeur Plant Sciences Group
19.15 Duurzame voedsel- en energieproductie: fotosynthese als groene motor?
- Korte pitch door Mark Aarts - natuurlijke, veredelde fotosynthese
- Korte pitch door Joost Reek - kunstmatige fotosynthese
20.00 Discussie
21.00 Drankje en gelegenheid tot napraten
21:30 Einde programma