Activiteit

Wetenschappers in de stad

Op woensdag 6 september organiseert Wageningen University & Research (WUR) een event ‘Wetenschappers in de Stad’. Een ludieke activiteit waarbij WUR in het kader van de opening academisch jaar en ons lustrum 'WUR 105 jaar' de verbinding met de stad opzoekt.

Organisator Wageningen University & Research
Datum

wo 6 september 2023 10:30 tot 12:30

Locatie Wageningen Campus (start) - Wageningen Centrum, markt

Mag het ook een onsje wetenschap zijn?

Het idee is om op een heel praktische manier te laten zien hoe onze wetenschap aan het alledaagse leven van de inwoners van Wageningen raakt, om hiermee het gevoel van verbondenheid tussen stad-campus en wetenschap-alledag te vergroten.

Samen op de markt

Op 6 september fietsen we om 10.30 uur met een groep deelnemende onderzoekers van de campus naar de markt in het centrum. Na de gezamenlijke aankomst verspreiden we ons over de markt, en gaan bij de WUR-kraam óf bij één van de marktkramen staan. Wie waar gaat staan met welk verhaal is vooraf met de marktkooplieden afgestemd. Burgermeester Vermeulen en WUR-bestuursvoorzitter Sjoukje Heimovaara sluiten zich ook aan. We willen tot 12.30 op de markt blijven, maar langer blijven mag natuurlijk altijd.

Deelnemende wetenschappers:

Sonja de Vries: Hoeveel eiwitten eet je op een dag? Als dierwetenschapper onderzoekt Sonja normaal hoe dieren hun voedsel verteren. Maar wat voor dieren geldt, geldt in sommige gevallen ook voor mensen. Het nieuwste onderzoek waar zij bij betrokken is, laat voor heel veel producten zien hoeveel eiwitten je er daadwerkelijk uit opneemt. Ontdek hoeveel eiwitten je binnenkrijgt vanuit de producten die je zojuist op de markt hebt gekocht – en waarom het belangrijk is dat te weten.


Gerard Straver (Wetenschapswinkel) en Eline Nijmeijer (Society based education): Waar zou WUR onderzoek naar moeten doen? In het kader van de Stadsagenda werkt WUR aan wijken van de toekomst: onderzoek voor en door Wageningers. Ga in gesprek met collega’s van de Wetenschapswinkel en Society Based Education om te zien of Wageningse onderzoekers kunnen helpen antwoorden te vinden op jouw prangende vragen.


Mieke de Wit en Casper Quist: Biodiversiteit, wat is dit nou precies? Al het level op aarde, van wormen tot wolven en van schimmels tot schildpadden. Wageningse onderzoekers en inwoners hebben zo veel mogelijk soorten dieren, planten en insecten op Wageningen Campus te tellen. Kom er achter hoeveel soorten ze ontdekt hebben, wat er allemaal om ons heen leeft en hoe je jouw balkon of achtertuin aantrekkelijk kan maken voor meer soorten. Wie weet vind je meteen iets dat de biodiversiteit stimuleert bij de plantenkraam.


Mariana Santos Couta Silva: Welke plant past goed in jouw woonkamer? Plantenwetenschapper Mariana Santos Counto Silva onderzoekt niet alleen schimmels en infectieziektes bij planten, maar is vanuit haar wetenschappelijke kennis ook een bedrijf gestart: The Plantwizards. Haar team biedt nuttige en betrouwbare informatie over de herkomst en het onderhoud van kamerplanten. En met haar website biedt ze een tool om een tot een duurzame en bewuste keuze voor jouw nieuwe plant te komen. Ontdek welke plant bij jou past bij de plantenkraam.


Niels Klaassen: Bruin of wit brood, waar ga jij voor? Voedingswetenschapper Niels Klaassen doet onderzoek naar vezels. Ontdek bij de broodkraam wat het belang van vezels precies is en in welke producten het eigenlijk zit. Maak jij een andere keuze na met Niels gesproken te hebben?


Paulien Harmsen: Wat voor kleding dragen we in de toekomst? Als het aan Paulien Harmsen ligt, hebben we dan hele andere stoffen om ons lijf gewikkeld. Het Circular Fashion Lab onderzoekt wat voor nieuwe stoffen er allemaal ontwikkeld kunnen worden, of we onze kleding anders kunnen ontwerpen en hoe stoffen gerecycled kunnen worden. Kom naar de kledingkraam en ontdek hoe de toekomst van kleding er uit kan komen te zien – en laat weten welke eigenschappen jij belangrijk vindt voor deze ‘stoffen van de toekomst’.


Bram Bos en Ellen van Weeghel: Nemen kippen wel eens een douche? Het antwoord daarop is nee, maar hoe ze zich dan wel wassen hoor je van Bram Bos en Ellen van Weeghel. Zij ontwikkelen innovaties voor de veehouderij sector en gaan graag bij de poelier met je in gesprek over de technologische én maatschappelijke uitdagingen van het verduurzamen van ons dierlijke voedselsysteem.


Bert Lotz: Hoe natuurlijk is het eten dat we vandaag de dag op ons bord hebben liggen? De tomaten die we nu eten smaken bij lange na niet hetzelfde als ze 100 jaar geleden deden, en ook de smaak is niet hetzelfde. Ook de rode grapefruit is een prachtig voorbeeld van zogenaamde mutagenese. Bij de groenten- en fruitkraam ontdek je wat dat precies betekent en gaat Bert Lotz graag met je in gesprek over traditionele en nieuwe veredelingstechnieken. Wat betekent dat nou precies en wat zijn de voor- en nadelen van deze nieuwe technieken? Verken het met een lekker stuk fruit in je hand.


Bastiaan Porter (extern, BBLTHK): Samen met BBLTHK Wageningen wordt de luchtkwaliteit door inwoners gemeten en worden wijken toekomstbestendig gemaakt. Deze data wordt verzameld in de Monitor van de Stad, die in de bibliotheek in het centrum bekeken kan worden. Bastian Porter geeft je een inkijkje in de Monitor van de Stad en laat zien hoe je als inwoner ook wetenschap kunt bedrijven.


Karin Scholtemeijer: Spoorzoekers opgelet, ga op zoek naar de verdwenen sporen van paddenstoelen. Want Wageningse plantenveredelaars hebben oesterzwammen ontwikkeld zónder sporen: je weet wel, de ‘zaadjes’ van paddenstoelen. Ontdek meer over nieuwe soorten paddenstoelen en de waarde ervan in de transitie naar nieuwe eiwitbronnen met plantenwetenschapper Karin Scholtmeijer.


Wim Bosschaart, studenten, Hugo Hoofwijk (extern), Derk Jan Stobbelaar (extern): Studenten en onderzoekers ondersteunen het buurtinitiatief De Nieuwe Nu met het concretiseren van de Toetie Froetie Ecoboulevard, een netwerk van wandelroutes in Wageningen dat wijken en buurtschappen met elkaar en met het buitengebied te verbindt. Ontdek op welke manier zij onderzoek hebben gedan samen mét inwoners uit de wijk en met welke inzichten ze zijn gekomen.


Jasper Scholl: Hoe kan mindfulness ingezet worden om de achteruitgang in geheugen bij ouderen tegen te gaan? Als sociale wetenschapper ontwikkelt en onderzoekt Jasper Scholl gepersonaliseerde interventies om ouderen te helpen gezonder te leven. Met een stroopwafel in de hand, of misschien wat lekkers van de notenkraam kan je bij Jasper een mindfulness oefening doen en in gesprek over de mogelijke waarde er van in jouw dagelijkse leven. Deze gesprekken dragen direct bij aan zijn onderzoeksproject.