Foodcamp

Activiteit

Foodcamp, vraag alles over je eten

Vraag op donderdag 10 december alles wat je wilt weten over eten aan wetenschappers van Wageningen UR. Hoe kun je zien of koffiebonen echt afkomstig zijn uit het land dat op de verpakking staat? Hoe kunnen robots helpen om rijpe van onrijpe appels te onderscheiden? Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kweekvlees en genetisch gemodificeerde planten? Gezond eten, hoe doe je dat nu eigenlijk? Kom vanaf 16:00 uur naar Wageningen Campus en ga met wetenschappers in gesprek over eten!

Organisator Wageningen University & Research
Datum

do 10 december 2015 16:00 tot 21:00

Locatie Forum, gebouwnummer 102
Droevendaalsesteeg 2
102
6708 PB Wageningen
0317–482160

Programma

Foodcamp biedt een afwisselend programma rond alle aspecten van eten, zoals de productie ervan, ontwikkelingen en innovaties, gezond eten, eet- en koopgedrag en ethiek. Stel bijvoorbeeld al je vragen over eten aan wetenschappers in één van de gesprekken in de serie ‘In gesprek over..'. Of neem eens een kijkje in de kassen, waar onderzoekers je de nieuwste ontwikkelingen op productiegebied laten zien. Heb je kookboeken die je zou willen ruilen? Neem ze dan mee voor de ‘Cook book swap’ die in de bibliotheek wordt georganiseerd!

Iedereen is welkom bij Foodcamp. Aanmelden is niet nodig, behalve voor de campusrondleiding.

Programma Foodcamp

Voorprogramma: campusrondleiding

Wageningen Campus heeft zich in de afgelopen jaren in rap tempo ontwikkeld. Ga mee met de rondleiding over het campusterrein en kom alles te weten over de laatste ontwikkelingen. Aanmelden voor de rondleiding is noodzakelijk en kan via dit aanmeldformulier.

De campusrondleiding heeft het maximum aantal inschrijvingen bereikt. Aanmelden hiervoor is helaas niet meer mogelijk.

In gesprek over..

16.00-21.00 uur | Forum gebouw

Wetenschappers van Wageningen UR verrichten vooraanstaand onderzoek op het gebied van voedsel. Vraag hen alles wat je wilt weten over het onderwerp van jouw keuze! 

De oorsprong van gezond eten

16.00-16.30 uur | Laura Bouwman

Kun jij gezond eten wanneer je in een lastige situatie zit, bijvoorbeeld bij tijdsdruk, stress of ziekte? Onderzoek naar gezonde eters leert ons dat een reflectief vermogen en flexibiliteit belangrijk zijn bij het maken van gezonde keuzes. Maar op welke manier kan dit worden gestimuleerd? Ga hierover in gesprek met Laura Bouwman, onderzoeker op het gebied van voeding en gezondheid.

Voedselproductie in een veranderend klimaat

16.00-16.30 uur | Pytrik Reidsma

 Het jaar 2015 lijkt af te stevenen op een nieuw warmterecord en de temperatuur zal alleen nog maar verder stijgen. Dit heeft gevolgen voor de voedselproductie en zal met name tot problemen leiden in landen waar temperaturen nu al hoog zijn en er al vaker periodes van droogte voorkomen. In Nederland zal klimaatverandering in eerste instantie juist leiden tot hogere gewasopbrengsten, maar klimaatextremen kunnen dit positieve effect teniet doen. Welke aanpassingen zijn er nodig om de effecten van klimaatverandering te verminderen? Ga hierover in gesprek met Pytrik Reidsma, onderzoeker op het gebied van landbouwsystemen.

Weerstand bieden aan voedselverleidingen

16.00-16.30 uur | Emely de Vet

Onze voedselomgeving is de laatste decennia behoorlijk veranderd. Er is voedsel beschikbaar op vrijwel elk moment van de dag, op steeds meer plaatsen en in steeds grotere porties. Het vergt veel wilskracht om steeds ‘nee’ te zeggen tegen al dat lekkers en uiteindelijk gaan we vaker dan we willen voor de bijl. Toch zijn we niet verloren en zijn er manieren om de verleiding te weerstaan. Emely de Vet, onderzoeker op het gebeid van gezondheidscommunicatie, vertelt over haar onderzoek naar gedragsverandering en methoden om eetgedrag te beïnvloeden.

Kweekvlees: dierenbevrijding?

16.30-17.00 uur | Cor van der Weele

Vlees dat niet van complete dieren afkomstig is, maar dat via weefselkweek is geproduceerd: dit is een idee dat in eerste instantie af kan schrikken of tot de verbeelding kan spreken. Maar zou dit een goed idee zijn? Zou de intensieve veehouderij vervangen moeten worden door kweekvleesfabrieken? Cor van der Weele, hoogleraar humanistische wijsbegeerte, gaat in op dit vraagstuk.

Robotisering van de voedselindustrie

17.00-17.30 uur | Gert Kootstra

Voedselproductie wordt steeds meer geautomatiseerd. Robots spelen een grote rol bij het verpakken van producten en bij de kwaliteitscontrole. Hoe helpen robots bij het efficiënter inrichten van productieprocessen? Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van robotisering? Ga hierover in gesprek met Gert Kootstra, onderzoeker op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Voedsel uit zee

17.30-18.00 uur | Willem Brandenburg

Om in 2050 de verwachte negen miljard mensen op de wereld te kunnen voeden, zijn alternatieven nodig voor de huidige landbouwproductie. De teelt van zeewier op zee biedt hiervoor een oplossing. Wageningen UR zette een zeeboerderij op, waar proeven worden gedaan met deze duurzame teeltmethode die voedsel en grondstoffen van hoge kwaliteit oplevert. Wat is de toekomst van voedsel uit zee? Wanneer kunnen we op grote schaal commerciële zeeboerderijen verwachten? Stel al je vragen over voedsel uit zee aan Willem Brandenburg, onderzoeker bij Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR.

Onafhankelijkheid bestaat niet

18.00-18.30 uur | Robert van Gorcom

Een snelle vooruitgang in de wetenschap vereist samenwerking tussen universiteiten en industrie. Daarbij zou het onderzoek onafhankelijk moeten zijn. Maar volledige onafhankelijkheid bestaat niet. Biedt transparantie uitkomst? Ga in gesprek met Robert van Gorcom, directeur van RIKILT Wageningen UR, het instituut dat onderzoek uitvoert naar veilige en betrouwbare voeding.

Hightech food: is dat goed voor je?

18.00-18.30 uur | Karin Schroën

Eten kun je op vele manieren maken en als je de nieuwste technologie inzet kun je dat eten ook gezonder en langer houdbaar maken. Karin Schroën, persoonlijk hoogleraar levensmiddelentechnologie, licht de stand van de techniek toe aan de hand van vele praktische voorbeelden. Ga met haar in gesprek over de voor- en nadelen hiervan.

De vegetarische biefstuk

18.30-19.00 uur | Atze Jan van der Goot

Een vleesvervanger, op basis van peulvruchten, die qua structuur niet van een echte biefstuk te onderscheiden is. En die bovendien veel milieuvriendelijker is dan de productie van echt vlees. Dat is de veelbelovende toekomst en het tussentijdse resultaat van een omvangrijk onderzoek naar duurzame vleesvervangers met puur plantaardige ingrediënten. Professor Atze Jan van der Goot vertelt hoe deze biefstuk tot stand is gekomen en beantwoordt al je vragen hierover.

Nut en noodzaak van genetische modificatie

19.00-19.30 uur | Richard Visser

Door de eeuwen heen zijn wij als mensen bezig geweest om de natuur naar onze hand te zetten en zoveel mogelijk en gevarieerd voedsel te verkrijgen. De meeste gewassen die wij nu dagelijks consumeren zouden er nooit geweest zijn als er geen vernieuwing en uitwisseling van kennis en materialen waren geweest. Hoe dragen technieken als genetische modificatie bij aan oplossingen om in 2050 de verwachte 9 miljard mensen op aarde te voeden? Richard Visser, hoogleraar en hoofd van Wageningen UR Plant Breeding, licht toe welke proeven Wageningen UR verricht op het gebied van genetische modificatie en gaat over dit onderwerp graag met je in gesprek.

Innovatiemarkt

16.00-21.00 uur (doorlopend) | Forum gebouw, begane grond

Bekijk de nieuwste innovaties op voedingsgebied, ontdek nieuwe producten en stel al je vragen hierover aan onze wetenschappers en studenten!

Rondleiding kassencomplex

17.00 uur en 18.00 uur | Verzamelen bij ingang Forum gebouw

Wetenschappers van Wageningen UR werken continu aan de optimalisering van voedselproductie. Dit doen zij bijvoorbeeld in ons kassencomplex, waar experimenten worden uitgevoerd met verschillende kweekmethoden of op het gebied van genetisch gemodificeerde planten. Kom alles hierover te weten tijdens één van de rondleidingen door het kassencomplex.

Rondleiding ‘Voedsel vroeger’

18.00 uur en 19.15 uur (en om 16.15 uur in het Engels) | Verzamelen bij ingang bibliotheek Forum (2e verdieping)

Hoe kinderen wijs ende verstandig te maken? Kijk in een van onze oudste kruidenboeken uit 1554. Koken voor een koning of juist heel zuinig? Volg de rondleiding langs onze schatten over voedselproductie en -gebruik in prachtig geïllustreerde boeken, handschriften en allerlei afbeeldingen.

Tentoonstelling ‘The culture of food’

16.00-21.00 uur (doorlopend) | Bibliotheek Forum (2e verdieping)

Bezoek de tentoonstelling ‘The culture of food’ in de bibliotheek: een selectie van moderne boeken over de betekenis en beleving van voeding in ons leven. De kunstvitrine is gevuld met modellen van dieren-, groente- en fruitrassen die op ons menu staan. En heb je toevallig kookboeken over die je wel zou willen ruilen voor andere? Neem ze mee voor de ‘Cook book swap’ die we tijdens Foodcamp in de bibliotheek organiseren!

Filmzaal: Louise Fresco over voedsel

16.00-21.00 uur | Forum gebouw

Louise Fresco, voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen UR, is een internationaal gerenommeerd deskundige op het gebied van voedselzekerheid. In diverse films belicht zij allerlei onderwerpen op het gebied van voeding. Zo laat ze zien hoe je verantwoord boodschappen kunt doen en waarom we blij zouden moeten zijn met massaal geproduceerd supermarktbrood.

Filmzaal: Renger Witkamp over voeding

18.00-21.00 uur

Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en Farmacologie, gaf onlangs vijf korte colleges bij de Universiteit van Nederland over het thema ‘Wat te doen en te laten als je gezonder wilt worden?’. Hij benadert op een wetenschappelijke manier alle mogelijke afslankgoeroes en diëten. Volgens hem zijn niet alle diëten per definitie onzin, maar worden er wel veel onwaarheden verkondigd. Leer van deze colleges waarom je kunt dooreten als je vol zit, hoe je je eetlust kunt remmen, hoe je te dik en toch gezond kunt zijn, of de ideale afslankpil bestaat en wat je moet doen en laten als je gezonder wilt worden.

Waar moeten we heen in het voedsel- en voedingsonderzoek?

20.00-20.45 uur | Forum gebouw

Foodcamp is onderdeel van de Wageningen Dialogue over voedsel en voeding. Hiermee wil Wageningen UR op een toegankelijke manier invulling geven aan haar voornemen uit het strategisch plan om met de maatschappij in gesprek te gaan over onderwerpen waar maatschappelijke vragen of zorgen over zijn en waar Wageningen kennis over heeft. Arthur Mol, Rector Magnificus en lid van de raad van bestuur, blikt samen met het publiek terug op deze Wageningen Dialogue. Wat hebben we geleerd? Welke nieuwe wetenschappelijke vragen zijn naar boven gekomen? Waar staan we nu en waar gaan we naartoe?

Wageningen Dialogues

Foodcamp is onderdeel van Wageningen Dialogues. Ook de speciaal ontwikkelde app Hapsnapp, een app die met de gebruiker ‘praat’ en weetjes geeft over het dagelijks eten, maakt deel uit van deze dialoog, net als het Voeding blog, waarin Wageningse onderzoekers bloggen over hun onderzoek naar voeding en voedsel.Met de Wageningen Dialogues wil Wageningen UR op een toegankelijke manier invulling geven aan haar voornemen uit het strategisch plan om met de maatschappij in gesprek te gaan over onderwerpen waar maatschappelijke vragen of zorgen over zijn en waarover Wageningen kennis heeft. De dialogen moeten leiden tot meer gezamenlijke conclusies, consensus of nieuwe wetenschappelijke vragen.