Promotie

Eutectic Freeze Crystallization of Lactose; A novel separation technology for food systems at sub-zero temperatures

Promotor dr.ir. A (Albert) van der Padt
Externe copromotor Dr Doekle Yntema
Organisatie Wageningen University, Food Process Engineering
Datum

vr 2 juni 2023 13:30 tot 15:00

Locatie Wetsus, Leeuwarden
Zaal/kamer Externe zaal 1

Samenvatting

Eutectische vrieskristallisatie (EFC) is een scheidingsmethode die gebruik maakt van temperaturen onder nul. Door een oplossing deels te bevriezen kan men een oplossing op concentreren totdat de opgeloste stof ook begint te kristalliseren: het eutectisch punt. Door gebruik te maken van dit punt kan een oplossing omgezet worden in ijs en kristallen. Deze techniek wordt al toepast op zoutoplossingen echter was het nog nooit toegepast op voedselsystemen. Voordeel van EFC voor voedselsystemen is het lage energieverbruik en de lage temperatuur, de biologische activiteit is laag en hitte gevoelige componenten worden niet ontbonden.

In dit onderzoek werd EFC toegepast op lactose, een belangrijke grondstof voor de productie van babyvoeding en farmaceutische industrie. Het werd aangetoond dat lactose gewonnen kon worden bij temperaturen onder nul, zowel uit een puur systeem als een restroom van de lactose productie. In een pilotschaal test werd aangetoond dat ijs en lactose tegelijkertijd gewonnen kon worden. In vergelijk met een verdampingsproces was een energiebesparing mogelijk van 30-80%.