Promotie

Improving information provision on nutrition and cancer - For cancer survivors and health professionals

Promovendus MR (Merel) van Veen
Externe copromotor prof.dr.ir. E (Ellen) Kampman
dr. S Beijer
Organisatie Wageningen University, Humane Voeding & Gezondheid
Datum

wo 18 september 2019 11:00 tot zo 18 augustus 2019 12:30

Locatie

Samenvatting

Doel van dit proefschrift was het verbeteren van de voedingsinformatievoorziening voor mensen met kanker, het algemeen publiek en zorgverleners. Het zich houden aan de WCRF/AICR richtlijnen voor de preventie van kanker verbetert de gezondheids-gerelateerde kwaliteit van leven van mensen met colorectaal kanker. Het percentage mensen dat zich aan deze richtlijnen houdt is teleurstellend. Daarom heb ik me gericht op de associatie tussen informatievoorziening over voeding en kanker en de ideeën die mensen met colorectaal kanker hebben over voeding en kanker, en op de associatie tussen deze informatievoorziening en veranderingen in het voedingspatroon bij mensen met kanker.
Ook heb ik gekeken welk percentage verpleegkundigen zichzelf incapabel vindt qua kennis over voeding, beweging en kanker, en welke karakteristieken hiermee gerelateerd zijn. Om het algemeen publiek, patiënten en zorgverleners te voorzien van juiste informatie over voeding en kanker, hebben we de website voedingenkankerinfo.nl opgericht om fabels te weerleggen en feiten te ondersteunen.