Promotie
y-Aminonbutyric acid (GABA) as a potential bioactive food component: Food sources, bioavailability and effects on cardiometabolic health
Samenvatting
Dit proefschrift onderzoekt de mogelijke voordelen voor de gezondheid van gamma-aminoboterzuur (GABA), een niet-proteïnogeen aminozuur dat voorkomt in sommige voedingsmiddelen. GABA wordt gevonden in planten zoals tomaat, aardappel en meloen. GABA-receptoren zijn aanwezig in verschillende organen en weefsels in het lichaam, wat suggereert dat GABA fysiologisch relevante effecten kan hebben buiten het centrale zenuwstelsel. Onderzoeken hebben aangetoond dat GABA metabole gezondheidseffecten kan hebben in knaagdiermodellen voor type 1 en type 2 diabetes. Het proefschrift onderzoekt de effecten van GABA op mensen, inclusief de biologische beschikbaarheid en mogelijke gezondheidsvoordelen. De onderzoeken tonen aan dat tomaten en aardappelen potentieel goede bronnen van GABA kunnen zijn, vooral omdat het tolerant is voor koken en net zo biologisch beschikbaar is vanuit een tomatenmatrix als vanuit een oplossing in water. De potentiële voordelen voor de slaapkwaliteit en glucose-regulatie bij mensen met prediabetes moeten verder worden onderzocht in onderzoeken met die focus.