1. Ballonnen reizen ver!

Tijdens een werkbezoek aan Normandië een paar jaar geleden, werden de Nederlandse onderzoekers van Wageningen Marine Research in verlegenheid gebracht. Dankzij noordoostenwind spoelden vele Nederlandse feestballonnen aan: een spoor van de viering van Koninginnedag in Nederland dat zeker 800 km ver reikte! In de erop volgende dagen werden er in de omgeving van Le Havre meer dan 10 ballonnen per kilometer kust geregistreerd. De massa van de “afzenders” betrof reclame makende bedrijven. Ook goede doelen deden mee, en schoten hun doel hiermee voorbij!

Lees meer:

Bekijk alle 5 Weetjes:

Voorbeelden van ballonnen, aangespoeld in Normandië na een Koninginnedag:

In Nederland spoelen ook ballonnen en ballonresten aan van ons omringende landen:

In het algemeen overheersen in Nederland zuidwestelijke winden, en ontvangen wij ballonnen van de buurlanden in die richting. Deze op Texel gevonden ballonnen waren onmiskenbaar uit het Vlaams-Waals taalgebied afkomstig.  Bij de goede bedoelingen van de ‘ Dag van de Netheid / Journée Propreté’  was men blijkbaar vergeten dat ballonnen zwerfvuil opleveren.
In het algemeen overheersen in Nederland zuidwestelijke winden, en ontvangen wij ballonnen van de buurlanden in die richting. Deze op Texel gevonden ballonnen waren onmiskenbaar uit het Vlaams-Waals taalgebied afkomstig. Bij de goede bedoelingen van de ‘ Dag van de Netheid / Journée Propreté’ was men blijkbaar vergeten dat ballonnen zwerfvuil opleveren.
Ook Britse ballonnen bereiken vaak het Texels strand: hier bijv die van de Britse schoenenleverancier ‘ Shoe Zone’.
Ook Britse ballonnen bereiken vaak het Texels strand: hier bijv die van de Britse schoenenleverancier ‘ Shoe Zone’.