Alumnibijeenkomst

25e-jaars reünie: vrienden voor het leven, zaterdag 31 oktober 2015

Wageningen is in 25 jaar behoorlijk veranderd. Toch vonden de oud-studenten die de reünie van startjaar 1990 bezochten het leuk om terug te zijn. ‘Ik heb hier vrienden voor het leven opgedaan.

Organisator Wageningen University

za 31 oktober 2015 12:30 tot 20:00

Locatie Orion, gebouwnummer 103
Bronland 1
6708WH Wageningen
0317 48 87 77

Ruim een kwart van de 25e-jaars bezocht de terugkomdag voor deze lichting, op 31 oktober op Wageningen Campus. Ze gingen studeren in een tijd dat de studentenaantallen begonnen terug te lopen. Van de piek in 1988 met 7.000 studenten naar het dieptepunt van 4.000 in 1999. Daarna kreeg de universiteit de stijgende lijn weer te pakken, mede door de bouw van Wageningen Campus, vertelde rector Arthur Mol de reünisten. ‘Tegenwoordig heeft Wageningen University ruim 10.000 studenten.’ De helft daarvan komt nu uit het buitenland, vooral uit Europa en Azië.

Groepsapp

De studenten van toen zijn voor een deel zelf over de wereld uitgewaaierd. Op de terugkomdag zijn er onder meer alumni die werken in Bolivia, Vietnam, Denemarken en Frankrijk. Enkele jaargenoten van Milieuhygiëne, die werkten aan hergebruik menselijke mest (‘de poepgroep’) hebben heel wat af ge-appt voorafgaand aan de reünie. Ze picknickten zelfs in de uiterwaarden voordat ze gebouw Orion op de campus binnenstapten voor de reünie. Als student deden ze ook samen mee aan de Batavierenrace en Veluweloop, met shirtjes van ecokatoen.

Mooie campus

Wageningen Campus vindt het gros wel een vooruitgang. ‘Het oogt fris en nodigt uit. De Dreijen had een dreigender uitstraling’, aldus Roy Tummers (Milieuhygiëne). Toch was het ook heerlijk rustig werken in de Hucht, herinnert Corine Zwart (Landschapinrichtingswetenschappen) zich. ‘En daar hadden we een pingpongtafel. Staat er nu ook ergens een pingpongtafel, in Forum of Orion?’

Loesje

Bioloog Annette Ludriks, die tegenwoordig in het Franse Lille woont, noemt het mooie van de campus vooral dat het de uitwisseling van studenten en onderzoeksgroepen meer stimuleert dan vroeger met de gebouwen verspreid over de stad. Ludriks vindt het verder heel leuk dat ze vandaag een aantal studiegenoten terugziet die ze al lang niet meer had gesproken. ‘Een deel zie ik nog wel hoor, ik heb hier vrienden voor het leven opgedaan.’ Een van hen is Annemiek Adams (ook Biologie), met wie ze samen teksten bedacht voor Loesje-posters. Ludriks heeft verder goede herinneringen aan het afdelingsleven. ‘Ik heb nog contact met de helft van de mensen waarmee ik op Asserpark heb gewoond. We waren die zes jaar een kleine familie.’

Loopbaan

De vier oud-studenten die op de terugkomdag voor de zaal vertellen over hun loopbaan, blijken heel verschillende wegen te hebben bewandeld. Ontwikkelingseconoom Siebe van Wijk heeft met zijn vrouw (ook in Wageningen afgestudeerd) in Vietnam het bedrijf Fresh Studio, voor consultancy en handel in zuivelproducten, vis, en fruit, met 400 medewerkers en een eigen R&D-boerderij. Tjapko Poppens (Economie van landbouw en milieu) werkte jaren bij de KLM, voordat hij ambtenaar werd en tegenwoordig burgemeester in Wijk bij Duurstede. Sarah Tinnevelt - van Berkel studeerde nooit af. ‘Ik heb hier vrienden voor het leven én trauma’s voor het leven opgedaan, zoals het bord vol formules bij omgevingsnatuurkunde’, lachte ze. Ze vond na een jaar wel haar geluk als bosbouwer op Larenstein, en werkt tegenwoordig bij een waterschap, als hoofd onderzoek en advies. Nummer vier, Max Rietkerk studeerde Cultuurtechniek en werd wetenschapper: hij is hoogleraar Spatial Ecology and Global Change aan de Universiteit Utrecht. Bij handopsteking blijkt dat in de zaal ook lang niet iedereen in het vakgebied werkt waarvoor ze zijn opgeleid, zeg 40 procent niet en 60 procent wel.

Op stap

Voor de alumni waren verder excursies naar keuze georganiseerd, naar onder meer beeldengalerij het Depot, en een roeiclinic door jaargenoot en oud-topsporter Michiel van Eupen bij studentenroeivereniging Argo. De dag werd afgesloten met een borrel en lekker buffet

12.15 – 13.00 Ontvangst met koffie en thee

13.00 – 13.45 Rector Magnificus prof. dr. Arthur Mol, ‘Verleden, heden en toekomst van Wageningen University’ met ruimte voor vragen

13.45 – 15.00 Loopbaanimpressies van jaargenoten

• Prof. dr. ir. Max Rietkerk, Full professor Spatial Ecology and Global Change at Utrecht University (L12)
  • Ing. Sarah Tinnevelt-Van Berkel MGM, Afdelingshoofd Beleid, Kennis en Advies bij Waterschap Reest en Wieden (L10)
  • Ir. Tjapko Poppens, Burgemeester Wijk bij Duurstede (M10)
  • Ir. Siebe van Wijk, Director Fresh Studio Vietnam (M21)

15.00 – 15.30 Groepsfoto en pauze

15.30 – 17.30 Excursieprogramma (één excursie uitkiezen)

• Optie A Bezoek aan beeldengalerij Het Depot en Arboretum
  • Optie B Rondleiding Wageningen Campus door studenten
  • Optie C Herontdekken Wageningen op eigen gelegenheid
  • Optie D Nostalgische toer door Wageningen langs bekende gebouwen uit het verleden
  • Optie E Roeiclinic bij W.S.R. Argo onder leiding van reünist en topsporter Michiel van Eupen*

17.30 – 21.00 Aperitief met aansluitend een diner

Tijdens het diner levert Het duo SaxOBeat een muzikale bijdrage met een combinatie van live saxofoon en percussie.

*Tijdens de roeiclinic adviseren wij u om sportkleding van sportschoenen te dragen. W.S.R. Argo heeft douchefaciliteiten. Een zwemdiploma A is vereist. Door weersomstandigheden kan de organisatie genoodzaakt zijn het programma te wijzigen. Dit in verband met de veiligheid van de deelnemers.

Deelname aan de clinic is op eigen risico.

Reüniegift: Steun studenten uit ontwikkelingslanden

Doe mee met de reüniegift voor het Anne van den Ban Fonds en geef studenten uit ontwikkelingslanden de kans om in Wageningen te studeren.

Lees meer over de reüniegift