Aardappelveld. Dit gewas beschermen tegen phytophthora vergt veel gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Achtergronden bij onze advertenties

Aardappelziekte gericht aanpakken

Aardappeloogsten beschermen tegen de verwoestende ziekte phytophthora vergt gebruik van chemische middelen. Wageningse wetenschappers zoeken methoden om toepassing van die middelen fors te verminderen.

Met Europese collega's brengen ze in kaart welke typen phytophthora waar voorkomen, zodat telers aardappelrassen en gewasbeschermingsmiddelen kunnen selecteren die het best tegen de ziekmaker in dat gebied zijn opgewassen. Tegelijk werken de wetenschappers aan aardappelrassen die resistent zijn tegen meerdere typen phytophthora. Op termijn zal dit leiden tot 70 tot 80 procent minder pesticidengebruik. Zo draagt Wageningen UR bij aan de kwaliteit van leven.


Zorgen voor resistente gewassen is de meest duurzame oplossing voor ziekten en plagen. Ziekteverwekkers passen zich echter aan en kunnen op den duur resistentie doorbreken. Duurzame gewasbescherming bouwt daarom op een combinatie van resistentie en aanvullende maatregelen die elkaar over en weer beschermen tegen aanpassingen van de ziekteverwekker.
Geert Kessel, Plant Research International

De strijd tegen Phytophthora

Twee grote onderzoeksprojecten