Afstudeeronderzoek - Het dieet van een atleet

Sporters verbruiken veel energie. Krijgen ze dan wel genoeg voedingsstoffen en vitamines binnen? Evi van Ekris ontwierp voor haar afstudeeronderzoek een test om dieettekorten van sporters op te sporen. Zo’n test bestond al voor ouderen, maar nog niet voor atleten.

Evi ontdekte dat atleten over het algemeen genoeg vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten en vetten binnenkrijgen. Vaak zelfs meer dan niet-sporters. Dat komt waarschijnlijk doordat atleten meer eten en dus meer voedingsstoffen binnenkrijgen.

Als een atleet te weinig eet, kan dat gezondheidsproblemen veroorzaken. Sommige atleten eten expres te weinig, bijvoorbeeld omdat een laag gewicht belangrijk is voor hun sport, en anderen hebben gewoon niet door dat ze te weinig voedingsstoffen consumeren. Sommige atleten krijgen ook teveel binnen. Eva ontdekte bijvoorbeeld dat mannen die duursporten doen vaak een ijzeroverschot hebben. Dat kan negatieve gezondheidseffecten hebben.

Evi: “Ik houd zelf heel erg van sport, daardoor was ik heel erg geïnteresseerd in het onderwerp en heb ik met veel plezier aan het onderzoek gewerkt!”

Gerelateerde opleidingen: