Afstudeeronderzoek - Kiezen voor sociale varkens

Leonie Jacobs wilde graag een bijdrage leveren aan dierenwelzijn. Voor haar afstudeeronderzoek probeerde ze het welzijn van vleesvarkens te verbeteren door boeren de mogelijkheid te geven om voor ‘sociale’ varkens te kiezen.

“In varkensstallen wordt veel gevochten en staartbijten komt veel voor. Dat komt doordat varkens jarenlang vooral gefokt zijn op basis van hoe snel ze groeien. Maar die genetische aanleg gaat gepaard met agressie en dat is niet goed voor de gezondheid en het welzijn van de dieren. Ik onderzoek varkens die gefokt zijn op een nieuwe manier, waarbij ook geselecteerd wordt op sociaal gedrag. Ik onderzoek of deze selectiemanier het welzijn van varkens verbetert.”

“Om het welzijn van de varkens te bepalen, deed ik verschillende tests. Ik voerde gedragsobservaties uit en bekeek wekelijks de conditie en gezondheid van de varkens. Daarnaast onderzocht ik de staartjes: zitten er wondjes? En hoe diep en waar zitten ze? Dat laatste kan aangeven wat voor soort agressief contact het dier heeft ondergaan.”

“Ik verwacht dat de varkens die op de nieuwe manier zijn geselecteerd, een positief effect hebben op hun groepsgenoten en een beter welzijn hebben. Het is, denk ik, goed toepasbaar in de praktijk.”

Gerelateerde opleidingen: