Afstudeervak - Computermodel om tuberculose in kaart te brengen

Problemen oplossen, creatief zijn, Niels vindt het leuk om al zijn enthousiasme in te zetten om een proces helemaal te doorgronden. Voor zijn afstudeeronderzoek bracht hij, met een wiskundig model, in beeld hoe bepaalde virussystemen in staat zijn de ziekte tuberculose zo effectief te verspreiden.

“Meer dan een derde van de wereldbevolking draagt het tuberculosevirus mee en elk jaar sterven er 1.6 miljoen mensen als gevolg van tuberculose. Om zo’n complexe ziekte in kaart te brengen wilde ik van een mathematisch model plaatjes maken. Allerlei kennis is samengebracht in de visualisatie. Die is bruikbaar om te kijken of bepaalde medicijnen effectief zijn in een bepaalde fase van de ziekte. Ook kunnen we zien welke effecten bepaalde mutaties hebben op de werkzaamheid van medicijnen.”

“Het kunnen verwerken van grote hoeveelheden informatie is heel complex, maar ontzettend bruikbaar, zeker in deze tijd, waarin we zoveel informatie tot onze beschikking hebben. Maar voordat een model gemaakt kant worden moet je het systeem of proces tot in het kleinste detail begrijpen. Als bioinformaticus moet je lui zijn. Want dankzij luiheid, word je uitgedaagd om data zo efficiënt mogelijk te gebruiken en analyseren!”

Gerelateerde opleidingen: