Afstudeervak - Ik combineer technologie met energiemanagement

Binnen twintig jaar zal Wageningen voorzien zijn van zonne-energie. Tenminste, dat is het plan. Er moet nog veel gebeuren voordat het zo ver is. Geert Mulders helpt de gemeente Wageningen met zijn afstudeeronderzoek een stukje verder met dit project.

“Ik kijk naar vraag en aanbod van energie in Wageningen. Op dit moment is dat twee megawatt, dat komt overeen met de energieconsumptie van 500 huishoudens. De gemeente wil deze twee megawatt uit zonne-energie halen. Daarvoor is het belangrijk om te weten of er genoeg zonlicht is, en op welke momenten de meeste energie wordt gebruikt. Dat is in de ochtend van zeven tot acht en in de middag is er een piek van vijf tot zes. Maar dit zijn niet de tijdstippen waarop de zon het meeste schijnt, dus moet zonne-energie worden opgeslagen zodat het later gebruikt kan worden. Er zijn al ideeën voor: opslaan in perslucht, of zonne-energie gebruiken in brandstofcellen.”

“Ook is het mogelijk om de vraag naar zonne-energie aan te passen door middel van management. Bedrijven kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om bepaalde apparaten niet te gebruiken tijdens piektijden. Zoals grote koelsystemen: die koelen maar een bepaalde tijd per uur. Ik neem contact op met grote bedrijven in Wageningen om naar hun energiemanagement te kijken. Zij geven mij toestemming om hun energieverbruik te bestuderen. De meeste bedrijven reageren heel positief.”

“Mijn onderzoek bevalt erg goed. Ik combineer technologie met management. Ook is het interessant om te leren hoe de gemeente werkt. En ik woon vergaderingen bij van bedrijven. Nu maak ik mee hoe alles in het echte bedrijfsleven gaat!”

Gerelateerde opleidingen: