Afstudeervak - Warmte- en koudeopslag bij Utrecht Centraal

Is het gebruik van warmteopslag in de buurt van Utrecht Centraal Station duurzamer dan het gebruik van restwarmte? Dion Nieuwenhuize onderzocht dit voor zijn afstudeeronderzoek.

“Ik vind energie erg interessant, dus wilde ik mijn afstudeeronderzoek erover doen. Toen hoorde ik over de mogelijkheden van warmteopslag. Door warmte op te slaan kun je gebouwen in de winter verwarmen, en met de koudeopslag koel je gebouwen in de zomer. Het is een boeiend onderwerp om een brug te maken tussen de techniek en maatschappij. Ik wilde het verschil in duurzaamheid communiceren. Ik legde uit dat hoe kleiner de ecologische footprint is, hoe duurzamer de technologie.”

“De ecologische voetafdruk van restwarmte lijkt gelijk te zijn aan die van warmteopslag. Toch heeft warmteopslag de potentie om het duurzaamst te zijn. Dat komt doordat voor warmteopslag elektriciteit nodig is, terwijl het gebruik van restwarmte nog steeds afhankelijk is van gas.”

“Er was nog niet veel bekend over warmteopslag. Daarom interviewde ik veel mensen om meer informatie te krijgen en berekeningen te kunnen maken. Dat was heel motiverend: het maakt de praktijk veel zichtbaarder!”

“Ik werkte zes maanden aan het onderzoek. Dat vond ik best lang. Gelukkig waren de mensen waarmee ik werkte erg gezellig, twee vrienden van mij werkten er ook. Ineens leer je de docenten ook beter kennen. Op het werk, maar zelfs ook in de kroeg!”

Gerelateerde opleidingen: