Alle hens aan dek! - Expeditieschip Spitsbergen wordt geladen

Het expeditieschip dat de onderzoekers naar Spitsbergen zal brengen, de Ortelius, ligt sinds vorig weekend in de haven van het Zeeuwse Hansweert. Het is er een drukte van jewelste met werkmannen, vrachtwagens en heftrucks die af en aan rijden, en werkoverleggen aan boord. Alles om het schip klaar te maken voor een zomerseizoen vol reizen in het noordpoolgebied.

Foto: De Ortelius ligt in de haven om klaargestoomd te worden voor het nieuwe vaarseizoen in het noordpoolgebied.

Afgelopen week zijn we (Annette Scheepstra en Frits Steenhuisen van het Arctisch Centrum, RuG, en Hans Verdaat en Martine van den Heuvel-Greve van IMARES) aan boord geweest om afspraken te maken over het laden van al het expeditiemateriaal eind volgende week, en het bepalen van een plek voor de vogel-observatie-hut (ook wel vogelbox genoemd) en de labtafels voor ons zeeonderzoek. Ondanks dat het een groot schip is, is het niet eenvoudig om een goede, praktische plek te vinden, omdat elk deel van het schip zijn eigen functie heeft. In goed overleg hebben we een oplossing kunnen vinden en kon de vogelbox van Hans en Steve meteen aan boord gehesen worden. Het eerste expeditiestuk is aan boord!

In de afgelopen weken zijn er vanuit verschillende kennisinstellingen in Nederland expeditiekisten naar IMARES gebracht. Hier worden ze opgeslagen tot ze aan boord van de Ortelius worden gebracht. De stapel kisten groeit met de week en er is nog één week te gaan...

Annette, Frits en Hans druk in overleg met de operations manager van Oceanwide Expeditions voor het bepalen van een geschikte locatie voor de labtafels.
Annette, Frits en Hans druk in overleg met de operations manager van Oceanwide Expeditions voor het bepalen van een geschikte locatie voor de labtafels.
De stapels expeditiekisten groeien met de week...
De stapels expeditiekisten groeien met de week...Re:ageer