Alumniverhaal

Alumnus Rik op den Camp - MSc Biology

Na zijn master Biologie besloot Rik op den Camp een PhD te gaan doen bij Wageningen University & Research. Bij de leerstoelgroep Moleculaire Biologie doet hij onderzoek naar wortelknolletjes. In wortelknolletjes werken specifieke bacteriën (van het geslacht Rhizobium) samen met planten. De bacteriën kunnen stikstof uit de lucht halen (fixeren).

De bacteriën kunnen stikstof uit de lucht halen.

Stikstof is een zeer belangrijke bouwsteen voor de plant, het hoofdbestanddeel van kunstmest. Planten kunnen deze stof alleen uit de grond halen. Door de samenwerking met de stikstoffixerende bacteriën in de wortelknolletjes zijn de planten in staat om ook op stikstofarme grond te groeien. De bacteriën profiteren ook van deze samenwerking: zij krijgen voedingsstoffen van de plant. Een win-win situatie dus!

Baan

In zijn onderzoek kijkt Rik naar deze samenwerking tussen deze planten en bacteriën. “Ik kijk naar de evolutie, naar specifieke planten die deze samenwerking met bacteriën wel of juist niet hebben en heb deze planten onderling vergeleken.”

Rik begon in 2001 aan de bachelor Moleculaire Levenswetenschappen, maar na anderhalf jaar stapte hij over naar de bachelor Biologie. “Ik vond de wis- en natuurkunde te zwaar. Daarom wilde ik verdergaan in de biologie, en dan de cel- en moleculaire kant.” Vervolgens heeft hij een research master gevolgd met daarin twee afstudeervakken en een stage. “Als je weet dat je na je studie PhD wilt worden en verder wil gaan in het onderzoek, zou ik je dat zeker aanraden.”
Na zijn master te hebben gehaald, kreeg Rik diverse PhD-posities aangeboden. Uit deze aanbiedingen heeft hij dit onderzoek gekozen. “Ik kende de leerstoelgroep al van een klein afstudeervak, dat ik bij Moleculaire Biologie heb gevolgd. Toen heb ik ook aan het onderzoek naar wortelknolletjes gewerkt. Er wordt goed onderzoek gedaan in Wageningen, vooral op het gebied van planten, en daarnaast is de sfeer ook erg leuk.”