Veel cholesterol: gehaktballen in frituurvet

Andere Tijden: Cholesterolonderzoek

Dat een hoog cholesterolgehalte het risico op hart- en vaatziekten verhoogt, is nu algemeen bekend. Onderzoek van Wageningen University heeft flink bijgedragen aan dat besef, zo liet het televisieprogramma Andere Tijden zien op 26 februari 2014.

Aan het woord komen emeritus hoogleraar Jo Hautvast en Martijn Katan, die in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw in Wageningen onderzoek deden naar cholesterol. Ze toonden aan dat het eten van voeding met veel verzadigde vetten een enorme invloed heeft op de gezondheid van mensen. Destijds werd Gezondheidswetenschap vooral gezien als iets wat door medici bedreven werd. Voedingswetenschap werd minder serieus genomen. Maar de tijden zijn veranderd, zo blijkt ook uit de aflevering 'Het vet van vroeger' van Andere Tijden.