Baan - The Good, the Bad and the Ugly

Gerco doet promotieonderzoek aan Wageningen University op het gebied van immunologie. Hij onderzoekt het immuunsysteem van de menselijke darm en hoe die reageert op allergische reacties.

“Wat ik fascinerend vind van mijn onderzoek, is hoe in de darm onderscheid wordt gemaakt tussen ‘the good’ (eten), ‘the bad’ en ‘the ugly’ (agressieve pathogenen). In ons voedsel zitten allergenen waarvan sommige mensen last krijgen, en andere mensen weer niet. Er zitten ook ‘good guys’ in ons eten die juist onze gezondheid bevorderen. Bij voedselallergie spelen allerlei factoren een rol. In mijn onderzoek kijk ik naar de factoren die we als mens kunnen beïnvloeden.”

“Ik isoleer cellen uit bloed, die differentieer ik tot de belangrijkste cellen van het immuunsysteem van de darm. Deze cellen laat ik in aanraking komen met voedselextracten en bacteriën. Dan worden er antistoffen geproduceerd en die zijn belangrijk voor de afweer. Ik bedenk zelf de experimenten en als mijn resultaten bekend zijn, schrijf ik de wetenschappelijke publicaties. Heel boeiend en leerzaam om helemaal zelf een onderzoek te doen.”

Gerelateerde opleidingen: