Bankier start geitenhouderij in 2014

Piet Stolp (51) uit Haarlem start samen met zijn vrouw een biologische geitenhouderij. Stolp werkte 26 jaar bij de Rabobank in Amsterdam en hielp twintig jaar lang ondernemers met de financiering van hun bedrijf. Nu gaat hij zelf aan de slag als ondernemer.

Begin 2013 heeft Stolp een bod uitgebracht op een locatie voor zijn bedrijf. Hier wil hij een biologische melkgeitenbedrijf met een zorgfunctie starten, waar ook les gegeven gaat worden.  ‘De financiering is bijna rond. Ook het agrarische verhaal loopt volgens plan’, verzekert Stolp. Eind april 2013 start hij met het fokken van jongvee op een tijdelijke locatie in de stal van een goede relatie. Begin 2014 wil Stolp beginnen met melken. Het bedrijf moet groeien tot ongeveer 800 melkgeiten en jongvee. Bokken gaat hij groot brengen op zijn eigen bedrijf.

In 2014 gaan we starten met het melken van de geiten.
Piet Stolp

Netwerk Vooruit met de Geit

Stolp is geboren op een melkveehouderij. Als voorbereiding op de overstap naar de geitenhouderij bezocht hij afgelopen twee jaar ongeveer 25 geitenbedrijven. Om het vak te leren, werkte hij op verschillende bedrijven mee. Ook besloot hij om mee te doen aan Vooruit met de Geit. ‘Als startend geitenhouder heb ik veel profijt van de informatie uit het project. In die groep zitten ervaren geitenhouders die dagelijks met het vak bezig zijn. Qua achtergrond ben ik een vreemde eend in de bijt. Maar ik voelde me zeker serieus genomen door de andere deelnemers. Ik heb veel geleerd. Bijvoorbeeld over ventilatie van de stallen, vloersoorten en de voordelen van een aparte aflammerstal. Het project is bovendien goed voor mijn netwerk.’

Melken is de hoofdmoot

Stolp: ‘De omzet van mijn bedrijf komt straks vrijwel volledig uit het biologische melkgeitenbedrijf. Ik ga leveren aan de Organic Goat milk Cooperation (OGC) van Gerrit Verhoeven uit Biezenmortel. Hij doet ook mee ook aan Vooruit met de Geit.’ Een klein deel van de melk wil ik op mijn eigen bedrijf verwerken tot zuivelproducten voor bezoekers, de lokale supermarkt en plaatselijke horeca.’

Zorg- en publieke functie

Het bedrijf krijgt ook een publieke en zorg-functie. Stolp: ‘Het verbinden van stad en platteland vind ik belangrijk. Toen ik in Amsterdam werkte, merkte ik dat mensen in de stad nauwelijks iets weten van voedselproductie. Sommige kinderen weten niet dat melk van een dier komt. Ik wil daar iets aan doen. Ook bij ouder publiek groeit de behoefte om te weten waar het voedsel vandaan komt en hoe het wordt geproduceerd.

De informatie moet wel laagdrempelig zijn. Plezier en de aaibaarheidsfactor van de geiten wil ik voorop stellen. Ik vertel graag over het vak, maar de geitenhouderij blijft mijn kerntaak. Mocht het bezoek uit meerdere schoolklassen per week bestaan, dan moet ik die excursies uitbesteden of een samenwerking zoeken met scholen of de gemeente.’ Stolp benadrukt dat de gezondheid van mens en dier gewaarborgd wordt door passende hygiëne-maatregelen en een goede logistieke inrichting van de geitenhouderij.

Zorg

Het geitenbedrijf krijgt ook een zorgfunctie. Stolp verpacht bedrijfsruimte aan een zelfstandig zorgondernemer die samenwerkt met Landzijde. Dat is een zorginstelling voor mensen met een beperking. Stolp: ‘Ik draag er graag aan bij dat er met liefde en aandacht wordt gewerkt door en met mensen die het minder getroffen hebben in hun leven.’