Bert Lotz op BNR Nieuwsradio over aardappelonderzoek

Deze week publiceerden Belgische onderzoekers, in samenwerking met onderzoekers van Wageningen UR, hun bevindingen over het ‘stapelen’ van resistentiegenen voor het ontwikkelen van duurzaam resistente aardappelrassen. De Vlaamse onderzoekers hebben plannen om het Wageningse DuRPh-onderzoek, waarbij met name het aardappelras Desirée is gebruikt, bij het ras Bintje te gaan herhalen. Bert Lotz, expert aardappelonderzoek bij Wageningen UR, gaf op BNR Nieuwsradio uitleg over het onderzoek.

Het aardappelras Bintje is met name gevoelig voor de aardappelziekte. Daardoor moeten Nederlandse telers tot wel vijftien keer per jaar hun gewassen bespuiten tegen de ziekte. Biologische aardappels leveren om die reden soms nauwelijks opbrengst op. Dat vertelt Bert Lotz, onderzoeker van de Wageningen UR en betrokken bij deze veldproef.

Dat kun je oplossen met genen uit wilde aardappelsoorten, die resistent zijn en eigenschappen hebben die de aardappel ongevoelig maken voor de beruchte ziekte.

De universiteiten van Wageningen en Gent gaan nieuwe veldproeven doen met bintje-aardappelen. Met genetische modificatie moet er een aardappel komen, die vrij is van de aardappelziekte en waardoor bestrijdingsmiddelen straks overbodig zijn.

Terugluisteren