Blog

Betweterfestival

Zou jij weten hoeveel je eet als je het niet kon zien? Waarschijnlijk niet, want de meeste mensen die WUR onderzocht over- of onderschatten hun drinken en dachten dat ze meer dan twee keer zoveel hadden gegeten.

Een groep onderzoekers van Humane Voeding heeft afgelopen weekend 100 mensen gemeten op het uitverkochte Betweterfestival. Hun project getiteld: “all you can eat” werd door de organisatie verkozen om op het festival te mogen staan.

Schat wat je eet

Deelnemers kregen water, limonade of groene thee te drinken, en borrelnootjes of M&M’s te eten, maar konden niet zien hoeveel ze te eten kregen, want dit kwam vanuit een trechter in hun mond terecht. Daarna moesten ze schatten hoeveel ze dachten dat ze hadden gegeten.

“Het blijkt dat ze dat beter konden bij de drank dan bij het eten” aldus Marlou Lasschuijt, die samen met Guido Camps en Paul Smeets het onderzoek vorm gaf. “Bij het eten schatten ze het veel te hoog in, we gaan verder aan onderzoeken hoe dat nou precies komt.”

Het onderzoeksteam werd aangevuld door enkele Master studenten die dit naast hun gewone thesis hebben gedaan: Ylva Koopman, Judith Scholing, Lianne Remie, Manouk van Zoggel en Maud Mulder stonden tot diep in de nacht op het festival deelnemers te meten.

Over het Betweterfestival

Het Betweterfestival trok 2000 wetenschappelijk geïnteresseerde bezoekers, die mee konden doen aan experimenten, lezingen konden volgen of muziek konden luisteren.