Biodetectie & diagnostiek

Biodetectie & diagnostiek

Met innovatieve methoden kunnen we micro-organismen en biomoleculen opsporen zoals bacteriën, specifieke stukjes DNA, schadelijke stoffen, antilichamen en allergene eiwitten. Wageningen Food & Biobased Research beschikt over verschillende detectie- en diagnostiekmethoden die eenvoudige opsporing faciliteren en daarmee een bijdrage leveren aan veiligheid, functionaliteit, kwaliteit en/of duurzaamheid.

Dankzij nauwkeurige, snelle en gevoelige testen kunnen we ziekten en bedreigingen van planten, dieren en mensen in een vroeg stadium diagnosticeren. Ook de kwaliteit van allerlei producten kan snel worden vastgesteld.

Snelle, gebruiksvriendelijke methoden

Wageningen Food & Biobased Research past verschillende methoden en technieken toe om snelle en gebruiksvriendelijke detectie te realiseren. We gebruiken laterale flow (te vergelijken met de zwangerschapstest) en microarray methoden, waarin vaak koolstofnanodeeltjes worden toegepast. Onze testmethoden kunnen gemakkelijk worden toegepast binnen onder andere, diagnostische bedrijven en binnen food en non-food industrie├źn. De ontwikkelde tests kunnen leiden tot vermarktbare producten, of kunnen binnen bedrijven worden gebruikt voor het vaststellen van veiligheid en kwaliteit van grondstoffen, halffabrikaten en eindproducten. De testen zijn breed inzetbaar, van toepassingen in water, grond, voer en voedsel, tot veterinaire en humane diagnostiek.

Testmethoden binnen specifieke projecten

Er zijn enkele sprekende voorbeelden van projecten waarin snelle laterale flow en/of microarray-testen zijn of worden ontwikkeld. Zo hebben we binnen het SNN project een test ontwikkeld om specifieke stukjes DNA van aardappelpathogenen te meten en in het EU-PINVIALEG project enkele testen voor legionella in water als grond- en watertoepassingen. Als voedseltoepassingen werden testen gemaakt voor het meten van het aero-allergeen alpha-amylase in bakkerijen (EU-MOCALEX project), bitterstoffen in witlof en antibiotica in melk (EU-FAIR)., Testen voor de pathogene E.coli O157 en voor bacteri├źn die mastitis (uierontsteking bij de koe) veroorzaken werden ontwikkeld als veterinaire toepassingen. Bovendien worden humane toepassingen ontwikkeld zoals malariatesten (EU-MALACTRES project) en een snelle methode om de resistente Staphylococcus aureus (MRSA; EFRO project) te detecteren.

Nieuwe ontwikkelingen: multi-analiet testplatforms

Op dit moment ontwikkelen we enkele nieuwe testplatforms die het mogelijk maken om meerdere componenten (multi-analiet) tegelijkertijd op te sporen. Voorbeelden zijn een laterale flow test waarmee 25 verschillende analieten binnen 10 minuten kunnen worden opgespoord en een microarray test in de wells van (ELISA) microtiterplaten waarin tot 81 verschillende test-spots kunnen worden aangebracht. De laatste technologie is bijna volledig te automatiseren en leent zich bij uitstek voor grootschalige toepassingen.

Ons werk voor bedrijven

Wageningen Food & Biobased Research ontwikkelt al meer dan 20 jaar snelle diagnostische testen voor en met bedrijven. Vanaf het begin van een project wordt rekening gehouden met de eisen en wensen van de opdrachtgever en de uiteindelijk (markt)toepassing. Er is ruime ervaring en bovendien binnen diverse sectoren, zodat ontwikkelingen in een specifieke sector ook snel kunnen worden vertaald naar toepassingen in andere sectoren.