Blog Expeditie Spitsbergen: De expeditie is van start gegaan!

Op maandag 17 augustus 2015 verzamelden we, de acht onderzoekers van IMARES, ons in alle vroegte op Schiphol. We bleken niet de enige met de opvallend blauwe expeditie jassen te zijn op het vliegveld. Een stuk of twintig onderzoekers van de expeditie bleken deze vlucht te hebben geboekt. Samen vlogen we via Oslo naar Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen. Voorafgaand en tijdens de vluchten werd druk kennis gemaakt en zijn onderzoeksideeën en -plannen uitgewisseld. Wat een enthousiasme! Zo is de expeditie voor ons meteen al van start gegaan!

Foto rechtsboven: Geland op Longyearbyen vliegveld (foto: Martine van den Heuvel-Greve)

Eerste zicht op Spitsbergen (Foto: Martine van den Heuvel-Greve)
Eerste zicht op Spitsbergen (Foto: Martine van den Heuvel-Greve)

Tegen middernacht kwam Spitsbergen in zicht, tussen de door middernacht gekleurde bewolking. Scherpe bergtoppen met sneeuw en eindeloze gletsjers. Een bijzondere vlucht en fijn om weer op Spitsbergen te zijn.

Wachten op de bagage in de aankomsthal onder toezicht van een heuse ijsbeer (Foto: Martine van den Heuvel-Greve)
Wachten op de bagage in de aankomsthal onder toezicht van een heuse ijsbeer (Foto: Martine van den Heuvel-Greve)

In ons verblijf, een authentiek mijnwerkersverblijf, konden eindelijk alle zwaarbepakte tassen met regenbestendige broeken, lang ondergoed, mutsen, sjaals en handschoenen worden uitgepakt.

Dinsdag was een dag van overleggen, verdere kennismakingen, verkenningen van het gebied, en de eerste bemonsteringen van onderzoeksmateriaal. Helaas niet in het fjord waar Barentsburg ligt, zoals we gepland hadden. Dat was door een te harde wind afgezegd.

Morgen gaan we aan boord en kan iedereen aan de slag!

Alles over de expeditie: