BrainAppeal

category_oproep_call

BrainAppeal

Wageningen University & Research en het RIVM doen in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport onderzoek naar smaken van e-sigaretten in verschillende doelgroepen. Door te kijken naar hersenprocessen kunnen we meer inzicht krijgen in de rol die de verschillende smaken en geuren spelen bij het gebruik van e-sigaretten. Omdat al wel veel bekend is over de rol van smaken en geuren voor eetgedrag, willen we onderzoeken of dit vergelijkbaar is met de rol van smaken en geuren bij het gebruik van e-sigaretten.

Uiteindelijk zal aan het Ministerie van VWS teruggekoppeld worden of en hoe deze kennis ingepast zou kunnen worden in het tabaksontmoedigingsbeleid.

Meedoen?

Wilt u een bijdrage leveren aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek? Dat kan! Bekijk of u past in het profiel voor deelnemers en lees vervolgens de informatiebrochure. Na aanmelding nemen wij contact met u op en wordt u uitgenodigd voor een informatiesessie bij Wageningen University & Research.

Doel

In deze studie doen we fMRI onderzoek naar hersengebieden die betrokken zijn bij de aantrekkelijkheid van verschillende geuren. Deze geuren zijn representatief voor voedingsproducten die je kunt eten of vloeistoffen van elektronische sigaretten die je kunt dampen. Het is namelijk onbekend of de rol van geuren bij eten en dampen vergelijkbaar is.

Wat staat er tegenover?

• Een financiële vergoeding van €40 bij deelname aan het gehele onderzoek
  • Een vergoeding van €5 in de vorm van een VVV Cadeaubon indien je gebaseerd op de screening niet in aanmerking komt voor deelname aan het onderzoek
  • Je levert een bijdrage aan een belangrijk sociaal-maatschappelijk thema: een 'rookvrije generatie'

We zijn voor deze studie op zoek naar 25 lichte rokers en 25 niet-rokers (zowel mannen als vrouwen) die mee willen doen.

Profiel deelnemers

U komt in aanmerking om mee te doen wanneer u:

• Rechtshandig bent
  • Een lichte sigarettenroker of een niet-roker bent
    • Als lichte roker heb je meer dan 100 tabakssigaretten of shagjes in je hele leven gerookt, rook je vaker dan 1x per maand, rook je gemiddeld minder dan 10 sigaretten of shagjes per dag, en rook je niet alleen in het weekend. Hieronder valt niet het roken van sigaren, pijp of marihuana.
    • Als niet-roker heb je minder dan 100 sigaretten en shagjes in je hele leven gerookt. Je rookt ook geen sigaren, pijp of marihuana.
  • In het algemeen niet tégen e-sigaretten bent (eerder gebruik mag, maar is niet vereist)
  • Tussen de 18 en 55 jaar oud bent op de dag van de informatiebijeenkomst
  • In goede algemene gezondheid bent en een gezond BMI hebt (18,5 - 25 kg/m2)
  • Goede beheersing van de Nederlandse taal hebt
  • Een normaal reukvermogen hebt (dit wordt getest tijdens de screening)
  • Geen beugel draagt die niet uitneembaar is (met uitzondering van een draadje achter je tanden)
  • Geen bril draagt met een gezichtsscherpte van meer dan +6 of -6 (lenzen of minder sterke brilglazen zijn geen probleem)
  • Niet claustrofobisch bent
  • Niet allergisch of overgevoelig bent voor yoghurt
  • Geen vegetariër of veganist bent
  • Geen onverwijderbaar metaal in je lichaam hebt, zoals een piercing, pacemaker, een kunsthartklep of metalen implantaten/prothesen
  • Niet zwanger bent, geen borstvoeding geeft, en geen spiraal gebruikt als anticonceptie (met uitzondering van de Mirena spiraal)
  • Geen verleden hebt van drugs- of alcoholverslaving
  • Geen psychiatrische, neurologische of chronisch medische aandoening of een eetstoornis hebt
  • Geen voorgeschreven of niet-voorgeschreven medicatie hebt gebruikt in de maand voorafgaand aan de testsessie, anders dan af en toe pijnstillers (zoals paracetamol, ibuprofen en andere NSAID's) of orale anticonceptie
  • Niet tegelijkertijd deelneemt aan een ander medisch wetenschappelijk onderzoek (met uitzondering van EetMeetWeet)
  • Toestemt dat je geen drugs (anders dan tabak en alcohol) gebruikt in de week voor de testsessie
  • Bereid bent om je aan de studie instructies te houden
  • Toestemt dat we je huisarts informeren in het geval van onverwachte bevindingen waarvoor medische behandeling noodzakelijk kan zijn

Over het onderzoek

De studie vindt plaats van februari 2020 t/m mei 2020 en bestaat uit één testsessie in de MRI scanner in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, voorafgegaan door een informatiebijeenkomst en één korte trainingssessie bij Wageningen University. De exacte data en tijdstippen van het onderzoek worden in overleg met de deelnemer vastgesteld.

Voorafgaand aan het onderzoek om te bepalen of je in aanmerking komt voor deelname:

• kom je 1x naar de universiteit voor een informatiebijeenkomst, waar je informatie krijgt over het onderzoek, je een toestemmingsverklaring en een aantal vragenlijsten invult. Dit is het eerste gedeelte van de keuring (in het geval je meteen besluit mee te doen met het onderzoek). Dit bezoek duurt ongeveer 30 minuten;
  • kom je 1x naar de universiteit voor het tweede gedeelte van de keuring. Dit bezoek van ongeveer 30 minuten bestaat uit een korte reuktest en een training in een dummy MRI-scanner.

Bij deelname aan het onderzoek

kom je 1x naar het ziekenhuis Gelderse Vallei voor een testsessie (duur ongeveer 1 uur en 10 minuten), waarbij je:

Meer informatie of aanmelden?

Ben je geïnteresseerd in deelname aan de BrainAppeal studie en wil je er meer over weten? Lees dan de informatiebrochure voor een uitgebreide omschrijving van het onderzoek.

Wil je je aanmelden of heb je vragen? Neem dan contact op met het onderzoeksteam. Bij aanmelding graag vermelden voor welke groep je je aanmeldt (rokers of niet-rokers).

Disclaimer: Wageningen University wil het gebruik van tabaksproducten ontmoedigen, waar deze studie aan bijdraagt.