Brandpunt: Arnold van Vliet en Bert Heusinkveld over het warme voorjaar

Arnold van Vliet en Bert Heusinkveld van Wageningen University kwamen op 16 maart 2014 bij Brandpunt aan het woord over verschuivingen in de natuur door het warme voorjaar.

Bekijk de uitzending: 

Arnold van Vliet van de Leerstoelgroep Milieusysteemanalyse kwam bij Brandpunt aan het woord over verschuivingen in de natuur door het warme voorjaar. Door veranderende klimaatomstandigheden zou de tijgermug kunnen overleven in Nederland. Op dit moment zijn er in Nederland geen ziektes die overgebracht worden door muggen, dat zou met de komst van de tijgermug kunnen veranderen.

Bert Heusinkveld van de Leerstoelgroep Meteorologie en luchtkwaliteit doet al jaren onderzoek naar het aantal zonuren, zonnewarmte en zonnekracht. Deze zonnekracht is de afgelopen 90 jaar met 20% gestegen. Met de toenemende verstedelijking wordt het land nog warmer.

Boswachter Frans Kapteijns van Natuurmonumenten laat verschillende dieren en planten zien die veel eerder verschijnen dan andere jaren.

Marieta Braks van het RIVM vertelt over de toename van teken. Er is in maart al een code rood afgegeven door het RIVM voor de aanwezigheid van teken.