Wijnand Sukkel in Broodje Gezond over biologisch voedsel

NPO Broodje Gezond: Zijn biologische groenten gezonder dan niet-biologische groenten?

De presentatoren van het tv-programma Broodje Gezond vragen zich af 'Zijn biologische groenten gezonder dan niet-biologische groenten?'. Zij gaan onder meer te rade bij Wijnand Sukkel, onderzoeker biologisch dynamische landbouw van Wageningen UR.

Biologische groenten worden steeds populairder, maar in de wetenschap is veel onduidelijkheid over het effect van biologische groenten op de gezondheid: zijn ze daadwerkelijk voedzamer en minder schadelijk dan de bespoten niet-biologische variant? Of is dit een fabeltje? De Wageningse onderzoeker Wijnand Sukkel verklaart desgevraagd in de uitzending dat het verschil tussen biologische en gangbare groenten vaak niet te zien, te proeven en te ruiken is. "Het verschil zit hem in wat je niet ziet. In biologische groenten zitten meer antioxidanten." En antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels.

Aflevering Broodje Gezond 31 mei 2015