Buitenlandse excursie RFS - Italië

Op 12 mei 2016 vertrokken 18 studenten met een subsidie vanuit het universiteitsfonds Wageningen naar Peschiera del Garda in Italie om de werkzaamheden in Italiaanse melkveehouderijen te bekijken. De reis was georganiseerd vanuit de Rundvee Fokkerij Studieclub, een ondervereniging van de studievereniging van Dierwetenschappen.

Op de eerste dag leerden ze alles over de welbekende Italiaanse kazen (Grana Padano, Parmigiano Reggiano etc.) en de speciale behandeling die de koeien krijgen om de kaas van een speciaal keurmerk te mogen voorzien. Daarna werd er, in aanwezigheid van een fokkerijorganisatie, een bezoek gebracht aan twee verschillende grote melkveebedrijven. Een van deze twee bedrijven werd gerund door vier gezinnen die, naast de productie van kaas van hun eigen melk, zorgden voor de verwerking van het vlees van hun koeien en varkens. Een dag later konden de melkvee-liefhebbers hun hart ophalen bij rondleidingen door Lely, een producent van melkvee-robots. Hier leerden ze dat de regels voor het speciale kaaskeurmerk de komst van robots nog in de weg stond. Als toevoeging leerden ze de volgende dag op de kaasmakerij welk productieproces de Parmigiano-Reggiano kaas zo speciaal maakt, naast de speciale vereiste behandeling van de koeien. Dit alles was voor de studenten van dierwetenschappen een erg interessante toevoeging aan de kennis die ze in hun studie vergaard hebben. Het laatste bezoek tijdens hun reis was aan de Universiteit van Bologna, zodat ze daar konden proeven van het leven van een Italiaanse ‘Animal Production’-student.

Al met al was de reis van toegevoegde waarde op de kennis van de studenten en zijn ze beter bekend met de gebruiken en vereisten die een rol spelen in de Italiaanse melkveehouderij.