Showcase

COVID-19 model in Syrische hamsters

Besmetting met het coronavirus SARS-CoV-2 veroorzaakt in mensen de ziekte COVID-19, met symptomen zoals koorts, droge hoest, vermoeidheid en een verlies van reuk en smaak. Het virus is een zoönose die zijn oorsprong vindt in vleermuizen, en veel verschillende soorten kan besmetten zoals apen, fretten, nertsen, hamsters en mensen.

Diermodel

Veel bedrijven zetten zich in voor de (verdere) ontwikkeling of verbetering van vaccins en antivirale middelen om COVID-19 te voorkomen en behandelen. Om het effect van deze middelen te toetsen zijn diermodellen essentieel. Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) heeft een infectiemodel gecreëerd in Syrische hamsters. De hamsters worden besmet met een voor de pandemie representatief Nederlands virusisolaat van SARS-CoV-2. Binnenkort komen ook de overige varianten (beta, gamma en delta) beschikbaar voor onderzoek bij WBVR.

Meetwaarden

De belangrijkste meetwaarden voor besmetting zijn een daling in het lichaamsgewicht (tot 20 procent), verminderde activiteit in het rad, pathologische wijzigingen in het virusgehalte in het keel, long en neus weefsel (zie infographic), en de aanwezigheid van antilichamen. De diermodellen stellen ons in staat verbeteringen in de meetwaarden aan te tonen bij een succesvolle behandeling of ingreep.

Klik op de afbeelding om deze te vergroten
Klik op de afbeelding om deze te vergroten

In vitro modellen

Naast het diermodel heeft WBVR ook een in vitro model ontwikkeld waarmee de effectiviteit van antivirale middelen in kweekcellen bestudeerd kan worden. Dit in vitro model kan worden gebruikt voor het toetsen van meerdere middelen op hun antivirale werking alvorens wordt overgegaan tot in vivo tests op dieren.

Download: