Vrijwilligers gezocht voor de CARRET Pilot studie

Vrijwilligers gezocht voor de CARRET Pilot studie

Vitamine A is een belangrijk element in het menselijk lichaam, zoals voor de aansturing van genen en voor de afweer tegen infectieziekten. Ernstig tekort aan vitamine A kan leiden tot blindheid, omdat vitamine A ook een belangrijke functie heeft in de stofwisseling van onze ogen. Ook is vitamine A tekort vaak de oorzaak van ziekte en sterfte van jonge kinderen in ontwikkelingslanden. Bronnen van vitamine A in onze voeding zijn vooral dierlijke voedingsmiddelen, zoals vlees, eieren en zuivel. Daarnaast leveren plantaardige voedingsmiddelen pro-vitamine A, wat in ons lichaam kan worden omgezet in vitamine A. Beta-caroteen is de meest voorkomende vorm van pro-vitamine A.

In de CARRET Pilot studie testen we een nieuwe methode om de omzetting van beta-caroteen uit plantaardige voedingsmiddelen naar vitamine A te kunnen bepalen.

Het onderzoek vindt plaats in oktober/november 2020 op de universiteit in Wageningen. Voorafgaand aan het onderzoek vindt een geschiktheidsonderzoek plaats. Bij deelname aan het hoofdonderzoek vragen wij u om zeven keer naar onze onderzoeks-locatie te komen. Bij de eerste afspraak zal het geschiktheidsonderzoek worden gedaan. Bij het tweede bezoek blijft u een dag lang op de onderzoeks-locatie. De overige vijf bezoeken vinden in de ochtend plaats en duren ongeveer 30-45 minuten.

Wat staat er tegenover?

Profiel Deelnemers

Voor deze studie zijn wij op zoek naar 16 gezonde vrouwen die mee willen doen en binnen een straal van 60 km van Wageningen wonen.

U komt in aanmerking voor deelname aan dit onderzoek wanneer u:

• een vrouw bent
  • tussen 18 en 35 jaar oud bent
  • niet rookt
  • een BMI tussen 18.5 en 25 kg/m2 heeft
  • vloeiend Nederlands spreekt
  • niet zwanger bent of borstvoeding geeft
  • gezond bent en geen medicijnen gebruikt
  • geen allergieën heeft voor voedingsmiddelen die tijdens de studie verstrekt worden
  • in de laatste 6 maanden geen operatie of bloedtransfusie heeft gehad of bloed heeft gedoneerd
  • geen dieet volgt of onregelmatige voedingsgewoonten heeft
  • in de laatste 3 maanden geen (multi-)vitamine preparaten heeft gebruikt met vitamine A of β-caroteen
  • niet deelneemt aan ander wetenschappelijk medisch-biologisch onderzoek
  • niet studeert of werkt aan de afdeling Humane Voeding en Gezondheid van Wageningen Universiteit
  • het toestemmingsformulier voor deelname heeft ondertekend

Wat wordt er van u verwacht?

Wanneer u in aanmerking komt voor deelname op basis van een korte vragenlijst en u het toestemmingsformulier voor deelname heeft ondertekend, komt u naar de onderzoeksfaciliteit om verder te bepalen of u geschikt bent voor deelname. Wij zullen dan ook uw lengte en gewicht meten.

Als uit het vooronderzoek blijkt dat u binnen onze doelgroep valt, wordt u uitgenodigd voor deelname aan het hoofdonderzoek, hierbij:

• komt u 1 hele dag naar de onderzoeksfaciliteit. Tijdens deze dag zal zes maal bloed uit uw arm worden afgenomen via een canule. Na de eerste bloedafname krijgt u een capsule met 2 mg beta-caroteen plus een ontbijt (yoghurt en een muffin). Daarnaast krijgt u tijdens de dag fruit, een lunch en avondeten. Tussendoor mag u onbeperkt water drinken. Ook kunt u tussen de metingen door studeren of werken in onze onderzoeksfaciliteit.
  • komt u de volgende dag en elke 7e dag in de vier daaropvolgende weken nogmaals in de ochtend naar de onderzoeksfaciliteit voor een nuchtere bloedafname.
  • neemt u elke dag twee capsules met vitamine A in bij uw hoofdmaaltijd.
  • houdt u zich aan een beperkt aantal voedingsvoorschriften, zoals het niet eten van lever en leverproducten en supplementen.
  • vult u 4 keer een online vragenlijst in over uw voedingsinname gedurende de voorgaande dag.
  • houdt u een dagboekje bij over de inname van de supplementen, voedingsvoorschriften en eventuele ziekte en medicijn inname.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan de CARRET Pilot studie en wilt u er meer over weten? Lees dan de informatiebrochure voor een uitgebreide omschrijving van het onderzoek.