salade

Catering

Duurzaamheid is een belangrijk criterium bij de keuze voor een cateraar. De huidige cateraars binnen Wageningen University & Research voldoen aan de richtlijnen voor duurzame inkoop van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en kopen voor meer dan 50% hun assortiment duurzaam in.

Nadruk op gezonde voeding; 75% van het assortiment bestaat uit voorkeur- en middenweg producten

Wageningen University & Research heeft tien bedrijfsrestaurants en talloze drank- en snoepautomaten om werknemers van eten en drinken te voorzien. Iedereen moet eten, maar het is goed stil te staan bij de consequenties van voedselkeuzes.

Wageningen University & Research conformeert zich dan ook aan de richtlijnen van duurzame inkoop met betrekking tot catering van RVO. Wageningen UR en de cateraars hebben zich ten doel gesteld dat wat in de bedrijfsrestaurants en via de vending automaten verkocht wordt duurzaam en gezond moet zijn. Ook worden streek- en seizoensgebonden producten gebruikt. De cateraars nemen duurzaamheid serieus. Dat blijkt uit hun duurzaamheidsbeleid als ook uit de jaarlijkse arbo- en milieu audits en tevredenheidsonderzoeken. Zo zorgen zij er voor dat duurzaamheid zichtbaar is, en meer dan 40% van hun inkoop gegarandeerd uit biologische producten is geteeld, zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, vrij van genetische modificatie en aandacht voor dierenwelzijn. De Fairtrade producten worden met een extra logo aangeduid. Daarnaast schenkt Wageningen University & Research duurzame koffie en thee van Max Havelaar Fairtrade en Rainforest Alliance.

De cateraars hebben op de SustainaBul Roadshow 2014 laten zien dat zij duurzaamheid belangrijk vinden. Voorbeelden zijn de lokale producten, de vegetarische kroketten van champignons die zijn geteeld op koffieprut, het verkopen van refill flessen die ook daadwerkelijk bijgevuld kunnen worden bij de cateraar. Belangrijk binnen het onderwijs en onderzoek van Wageningen University & Research en de bedrijfsvoering is "voedselverspilling". Bewustwording is hier een belangrijke pijler in.

Wageningen University & Research gooide bijna 3 miljoen plastic koffiebekers per jaar weg. Recentelijk wordt binnen de kantooromgevingen de milieuvriendelijke beker aangeboden; de Cup2Paper cup. De bekers worden apart ingezameld en deze worden gerecycled in de oudpapierstroom.