Technology Offer

Commercialisatie Verticillium tolerante Esdoorn onderstam voor de laanboomteelt

Wageningen University & Research (WUR) heeft een veelbelovende Verticillium dahliae tolerante onderstam ontwikkeld van Acer platanoides. Deze onderstam kan gebruikt worden voor het veredelen van minder tolerante Acer platanoides cultivars. Voor het in productie brengen van deze onderstam is WUR op zoek naar een boomkweker. Op deze site vindt u informatie over deze onderstam en onderstaand een formulier waarmee u uw interesse kenbaar kunt maken.

De Esdoorn, met name de Acer platanoides, is veel gebruikt als laanboom, zowel in Nederland als ook daarbuiten. De verwelkingsziekte, veroorzaakt door de schimmel Verticillium dahliae, geeft echter regelmatig uitval. De ziekte wordt via de bodem overgedragen op de plant. Cultivars van Acer platanoides verschillen in gevoeligheid voor aantasting door de schimmel.

Door WUR is in de periode van 1993 tot 2006 een Verticillium tolerante onderstam ontwikkeld. Deze onderstam kan gebruikt worden om cultivars die gevoelig zijn voor deze schimmel toch succesvol te produceren op met Verticillium besmette grond. Meer informatie vindt u hier.

Investeringsoproep

WUR wil kwekersrecht aanvragen om deze onderstam beschikbaar te maken voor boomkwekers. Daartoe zoekt WUR een boomkweker die wil investeren in de aanvraag van kwekersrecht, in ruil voor een exclusieve licentie betreffende de productie. Om uw interesse kenbaar te maken kunt u onderstaand formulier invullen. Reageer voor 28 Februari 2021.

Uw gegevens

Adres bedrijf*
Postcode en plaats*
Contactpersoon*