Showcase

Complexe celsystemen dragen bij aan vermindering en verbetering van dierproeven

De vraag om steeds minder invasieve dierproeven te doen neemt toe. Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) ontwikkelt verschillende complexe celmodellen die de weefsels en organen van diverse diersoorten kunnen nabootsen.

Het gaat dan bijvoorbeeld om reepjes weefsels die in leven worden gehouden buiten het organisme (ex vivo), longweefsel dat reageert op contact met lucht of water, of ‘mini-organen’ (organoïden) die driedimensionaal in het lab worden ontwikkeld.

Infographic (Engels): Complexe celsystemen voor dierproeven (klik om te vergroten)
Infographic (Engels): Complexe celsystemen voor dierproeven (klik om te vergroten)

Minder dierproeven

Deze modellen bestaan uit een heterogene verzameling primaire cellen die overeenkomt met de samenstelling van de in vivo cellen. Dit maakt het mogelijk snel en relatief goedkoop experimenten uit te voeren, ook op verschillende diersoorten en dieren met verschillende genetische achtergronden. Hoewel deze complexe celmodellen nog steeds een donordier vereisen, wordt het aantal proefdieren dat nodig is hierdoor substantieel verminderd. Dit omdat het mogelijk is verschillende omstandigheden of verbindingen te testen met een enkele donor. Bovendien hoeven de dieren zelf niet geïnfecteerd te worden met een ziekteverwekker.

Door het gebruik van complexe celmodellen in preklinisch onderzoek, verminderen en verfijnen we dierproeven

Bridging the gap

Het gebruik van complexe celmodellen in preklinisch onderzoekt verkleint de afstand tussen in vitro en in vivo onderzoeksdata, en vermindert en verfijnt het gebruik van proefdieren.