De Kennis van Nu: Mardik Leopold over zeeroofdier de grijze zeehond

De Kennis van Nu: Mardik Leopold over zeeroofdier de grijze zeehond

Op 11 maart 2015 vertelde Mardik Leopold in het TV-programma De Kennis van Nu over de grijze zeehond, die een echt zeeroofdier blijkt te zijn. Al een paar jaar spoelen er zwaar verminkte bruinvissen aan op de Nederlandse stranden. De doodsoorzaak was een raadsel. De Kennis van Nu volgt het spoor dat leidt naar een zeeroofdier met een zeer hoog knuffelgehalte: de grijze zeehond.

Kijk de uitzending terug:

 • Grijze zeehonden zijn verantwoordelijk voor het doden van bruinvissen - 11 mrt 2015 - NPO2 - De Kennis van Nu

 • Napraatsessie op Radio5: De grijze zeehond als zeeroofdier - 11 mrt 2015 - Radio 5 - De Kennis van Nu
  Direct na de TV-uitzending werd verder gepraat in de radiostudio. Te gast waren:
  • Mardik Leopold, marien bioloog verbonden aan IMARES. Hij is gespecialiseerd in het onderzoeken van de maaginhoud van bruinvissen.
  • Lonneke IJsseldijk, onderzoekster aan de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Zij voert secties uit op aangespoelde bruinvissen en walvissen en legt ons uit wat voor soort dier de bruinvis nou eigenlijk is.
  • Judith van Bleijswijk, moleculair bioloog bij het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Zij onderzoekt het DNA van aangespoelde (vissen-)lijken en probeert aan de hand daarvan daders te vinden.
  • Ook werd gebeld met Jolanda Meerbeek, hoofd van het opvangcentrum Stichting SOS Dolfijn, en Ron Kastelein van SEAMARCO, een onderzoeksbureau voor zeezoogdieren. Corlijn de Groot schoof aan als wetenschapsjournalist.

Wie is de dader?

Het was een groot raadsel wie de kleinste walvissen die er zijn, aanvalt. Waren het vissers die de dieren uit hun netten sneden, scheepsschroeven, orka’s, vossen of misschien een ander roofdier?

Forensisch onderzoek

De bruinvissen ondergingen in een uitvoerig forensisch post-mortem onderzoek. De wonden bleken perfect te matchen met het gebit van de grijze zeehond. Maar pas toen de onderzoekers in verschillende bruinviswonden DNA van de grijze zeehond aantroffen, was the smoking gun gevonden. En het bewijsmateriaal groeit. Voor het eerst in de geschiedenis is een grijze zeehond gefilmd die een bruinvis opvreet. De Kennis van Nu heeft de primeur om dit unieke materiaal te vertonen.

Een nieuw dieet

Het menu van de grijze zeehond beperkt zich al lang niet meer tot vis. Inmiddels is ook de gewone zeehond niet meer veilig voor de brutale grijze zeehond. Wat betekent het voor mensen dat de grijze zeehond blijkbaar ook zoogdieren lust? Is het nog wel veilig om te zwemmen in de Noordzee? Biologen raden aan om op veilige afstand te blijven om ongelukken te voorkomen.

Van knuffelbaar tot roofdier

Het imago van de grijze zeehond als een schattig knuffeldier is voorgoed aan duigen. Het is het grootste roofdier van Nederland en het wordt tijd dat we dat accepteren en ermee leren omgaan.

(Bron: De Kennis van Nu)