De Kennis van Nu Radio: Tiny van Boekel over voedselconservering

"Ik kom in opstand als gesteld wordt dat blikvoedsel ongezond is", zei de Wageningse hoogleraar Tiny van Boekel op vrijdag 21 februari 2014 in het radiopragramma 'De Kennis van Nu' op Radio 5. Hij ging in debat met de schrijver van het boek 'Het Oerdieet', Remco Kuipers.

Gezonde voeding uit blik

"Blikvoedsel was tweehonderd jaar geleden een revolutionaire uitvinding", zei van Boekel. Daardoor kon men groente en fruit goed houden en was er op een later moment nog voldoende gezond eten. "Ik denk dat er geen reden is om dat aan te vallen", aldus Van Boekel op Radio 5. Van Boekel brak een lans voor de levensmiddelentechnologie: "Met uitgekiende verhittingsprocessen kunnen we het verlies van nutriënten heel erg beperken."

Vers van ver

Sprak Kuipers, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, aan het begin van het programma nog over "het gevaar van geconserveerd voedsel", later zei hij: "Vers fruit is ietsje gezonder dan ingeblikt, maar daarmee is ingeblikt fruit niet ongezond. Het is heel belangrijk voor onze evolutie geweest dat we fruit langer konden bewaren door het in te blikken en daardoor het hele jaar door fruit konden eten. Maar nu we de luxe hebben dat we overal het hele jaar door aan verse producten kunnen komen, mag ik best zeggen dat het gezonder zou zijn als we nu weer allemaal vers gaan eten."

Bij bereiding voedsel gaan nutriënten verloren

In zijn boek laat Kuipers zien dat ingeblikte groenten minder micronutriënten bevatten dan verse groenten. Maar, zo moest hij Van Boekel meegeven, na bereiding - de meeste groenten worden gekookt voordat ze gegeten worden - is er nauwelijks verschil in de hoeveelheid nutriënten in verse groenten en blikgroenten.

Eens over belang van gezond dieet

Echt oneens waren de wetenschapper het nooit tijdens de uitzending. Was er in het begin nog enigszins discussie, toen Kuipers liet weten niet tegen het bewerken van voedsel te zijn - "Het bewerken van voedsel is ook heel belangrijk geweest in de oertijd" - was de discussie eigenlijk helemaal voorbij. Desalniettemin was het een interessante uitzending waarin gesproken werd over de invloed van voeding op de gezondheid van mensen.

De uitzending 'Oerdieet versus blikvoer' is terug te luisteren via wetenschap24.nl. (Met vanaf de 21e minuut het debat of bewerkt voedsel gezond is.)