Thesis subject

De impact van publiek-private samenwerkingen

Thesis

Topsector Life Sciences & Health (LSH) is één van de negen door de Nederlandse overheid in 2012 aangewezen topsectoren. Het bureau van Topsector LSH (brand name: Health~Holland), investeert sindsdien in publiek-private samenwerking, R&D en innovatie onder het motto “Vitaal functionerende burgers in een gezonde economie”.

Waar Health~Holland aanvankelijk over 4 M€ aan PPS-toeslag beschikte, wordt anno 2020 ruim 60 M€ geïnvesteerd in publiek-private samenwerkingsprojecten (PPS-en) en Publiek-Private Partnerships (PPP’s).

Consortia, bestaande uit tenminste een bedrijf en een Nederlandse onderzoeksorganisatie kunnen tweemaal per jaar bij Health~Holland een aanvraag voor PPS-toeslag indienen. Na honorering is Health~Holland verantwoordelijk voor het monitoren van het beloop en uitkomsten van de projecten. Hierbij gaat het om de valorisatie en commercialisatie van projecten. Daarnaast wil Health~Holland de impact op het gezondheid(szorg)systeem en de economie beter in kaart brengen t.b.v. van de omzetting van het topsectorenbeleid naar het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid. Complicerende factor voor een succesevaluatie van de LSH PPS-en en PPP’s is dat veel subsidies samen uitgezet worden met andere onderzoeksfinanciers zoals ZonMw, NWO en gezondheidsfondsen (bijv. Hartstichting en Nierstichting).

Aangezien het aantal actieve projecten nog altijd groeit (meer dan 500) en een toenemend aantal ook reeds afgerond is en/of de komende jaren zal worden, is de tijd aangebroken een degelijke analyse op te zetten om te bepalen wat de impact van de PPS-en en PPP’s projecten is. Deze “succesanalyse” is noodzakelijk aangezien er forse publieke middelen mee gemoeid zijn en het publiek en de politiek het nodige mag en moet (kunnen) vinden van de in- en output, outcome en impact en, uiteraard, hun return investment.

Bovenstaande betekent dat wij op zoek zijn naar enthousiaste en leergierige studenten die ons kunnen helpen bij het in kaart brengen van de wetenschappelijke, maatschappelijke en economische impact van de gefinancierde projecten en partnerships. De betreffende student moet planmatig, efficiënt en zelfstandig kunnen werken, en uitstekende communicatieve vaardigheden hebben.

Health~Holland is in Den Haag gevestigd, maar de student zal in principe het onderzoek vanuit huis doen.

Meer informatie:
Met PPS-toeslag gefinancierde projecten
Public Private Partnerships

Geinteresseerd? Neem contact op met Feya Bijleveld (bijleveld@health-holland.com) met thesiscoordination.hso@wur.nl in de CC.

Duur: 6 maanden
Taal: Nederlands

Start Datum: september 2020