Diabetes gericht te lijf

Achtergronden bij onze advertenties

Diabetes gericht te lijf

Diabetes type 2 is vaak het gevolg van een ongezonde leefstijl. Door het eetpatroon aan te passen en meer te bewegen zijn klachten te verminderen of te voorkomen. Wageningse wetenschappers onderzoeken voor uiteenlopende risicogroepen wat de beste aanpak is om mensen te helpen gezonder te leven.

Ze testen nu leefstijlprogramma’s op maat in achterstandswijken, waar diabetes relatief vaker voorkomt. Daar zetten ze bijvoorbeeld in op rondleidingen in de buurtsuper waar diëtisten tonen hoe je met weinig geld toch gezond kunt inkopen.  Zo draagt Wageningen UR bij aan de kwaliteit van leven.

Levensstijl en diabetes

Naar schatting 90 procent van de gevallen van diabetes type 2 is het gevolg van een ongezonde leefstijl. Diabetes is niet zo maar een vervelende aandoening; gemiddeld leven diabetici vijf tot tien jaar korter. Ze hebben een verhoogde kans op allerlei nare aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, hersenbloedingen, nieruitval en dementie. Gezond eten en bewegen vermindert klachten aanzienlijk of kan deze zelfs voorkomen. Maar de leefstijl aanpassen blijkt vaak bijzonder moeilijk. Wageningen UR onderzoekt hoe mensen in de lagere sociaaleconomische klasse het best geholpen kunnen worden. Mensen in de lagere sociaaleconomische klasse hebben gemiddeld vaker diabetes en overgewicht en tegelijkertijd worden ze minder makkelijk bereikt met bestaande leefstijlprogramma's. Daarvoor zoeken Wageningse voedingswetenschappers een oplossing.

Het onderzoek is financieel mogelijk gemaakt door LekkerLangLeven, een gezamenlijk preventieproject van Diabetes Fonds, Hartstichting en Nierstichting.

Aanvullende informatie in het dossier