Diagnostiek vogelgriep in Nederland november/ december 2016

Dagboek onderzoek op vogelgriep Tijdens de vogelgriepuitbraak eind 2016 hield Eric de Kluijver, projectleider crisisorganisatie bij Wageningen Biotveterinary Research, gedurende enkele dagen een dagboek bij. Zijn ervaringen over het werk op het laboratorium van de High containment unit tijdens een vogelgriepuitbraak zijn terug te lezen op Dagboek: onderzoek vogelgriep.

Veel gestelde vragenover vogelgriep Over vogelgriep krijgen we veel vragen. De meest gestelde vragen hebben we met de antwoorden in een pdf-document geplaatst.

Overzicht vogelgriep in Nederland
Om het laatste nieuws over vogelgriep in één overzicht te houden, is een speciale pagina ingericht op de website van WBVR: Vogelgriep in Nederland. Op deze pagina houdt WBVR ook een kaart van Nederland bij waarop de besmettingen van wilde vogels en pluimveebedrijven gemarkeerd zijn.

Paraatheid in het lab
In Resource werd onlangs een artikel gepubliceerd over Wageningen Bioveterinary Research gedurende de vogelgriepuitbraak in november 2016. Het artikel start met:

De uitbraak van vogelgriep in Nederland betekent extra werk voor de medewerkers van Wageningen Bioveterinary Research. Ze draaien nu crisisdienst in het streng beveiligde laboratorium waar monsters van dode en verdachte dieren worden onderzocht.
Samen met drie collega’s bekeek Eefke Weesendorp, afdelingshoofd diagnostiek en crisisorganisatie bij Wageningen Bioveterinary Research (voorheen CVI), op vrijdagavond 18 november de uitslagen van routinetesten op watervogels. Ze schrok. ‘Van de meeste diagnostische testen zijn de uitslagen negatief. Maar nu zag ik één bundel van positieve signalen: vogelgriep.’

Klik hier om het hele artikel te lezen.