Studentinformatie

Duurzame food- en bioprocessing

Bij de productie van voedingsmiddelen (en vergelijkbare productieprocessen) worden veelal thermische processen (als verhitten/
koelen/verdampen/drogen) toegepast om de gewenste productstructuur, -kwaliteit en -veiligheid te creëren. Een grondige analyse van de massa en energiestromen vormen de basis voor een optimalisatie met behulp van pinch- en exergy analyse.

In de online modules van Sustainable Food and Bioprocessing (1. Flow and pinch analysis; 2. Exergy analysis) wordt geleerd om productieprocessen te analyseren en optimaliseren. De pinch-analyse is gericht op de terugwinning en een efficiƫnt gebruik van energie.

Bij exergy-analyse worden input (grondstoffen, water en energie) en output (producten, afval, verliezen) van productieprocessen op een objectieve wijze gekwantificeerd waardoor verschillende bronnen objectief vergeleken kunnen worden. Hiermee kan de efficiĆ«ntie van individuele processtappen maar ook van complete en complexe productieprocessen beoordeeld en geoptimaliseerd worden. 

Deze on-line modules zijn interessant voor procestechnologen uit de voedingsmiddelen- en biotechnologiesector. 

In deze kennisclip krijgt u een indruk van de modules.